Vittnesmålen inifrån: Mobbning, bestraffning och tystnadskultur

Linda, Maria och Hanna berättar för Expressen om hur det var att arbeta på kvinnoorganisationen Roks.
Foto: SVEN LINDWALL
Maria.
Foto: SVEN LINDWALL
Hanna.
Foto: SVEN LINDWALL

Premium: Utåt skanderar den feministiska rörelsen Roks, som organiserar runt hundra kvinno- och tjejjourer runtom i landet, ”tillsammans i systerskap”. 

Men bakom fasaden vittnar flera kvinnor om en tystnadskultur och ett ledarskap präglat av mobbning, bestraffning och utfrysning. 

Trots att kansliet vanligen bara haft runt sex-sju fasta tjänster har fyra personer blivit sjukskrivna på grund av arbetsmiljön under de tre senaste åren. 

– Man pratar om systerskap, men det var absolut inga spår av det på Roks. Det var en kall och fientlig miljö som bröt ner kvinnor, säger en tidigare anställd. 

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 79 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidning och korsord alla dagar

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Så överlever du återgången till jobbet efter semestern

Premium: Psykologens handfasta knep: ”Förläng njutandet”

Hemligheten bakom kändisarnas unga utseende – vägrar åldras

Premium: Cocktails • Vampyrbehandlingar • Plastikoperationer

Svenska campingen – där alla är helt nakna

Premium: Gäster från hela landet • ”En otrolig frihetskänsla”