Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vittnesmål: Barn hängs ut av lärare på elitskolan

Campus Manilla på Djurgården.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Stormen fortsätter kring prinsessan Estelles blivande skola i Stockholm.

Nu avslöjas vittnesmål om barn som hängts ut av lärare framför klassen – och anmälningar till Skolinspektionen om mobbning och elitism.

Samtidigt lägger styrelsen munkavle på elitskolan Campus Manillas ledningsgrupp.

Efter Dagens Nyheters avslöjanden om Campus Manilla på Djurgården i Stockholm väljer nu en före detta lärare att berätta om sin tid på skolan. Personen säger att en av skolans elever i sin frånvaro hånats av en kvinnlig lärare.

– Hon kunde hålla upp prov som den här eleven hade skrivit när eleven inte var där, som alla skrattade åt.

– Eleven hade skrivit konstigt. Då höll hon upp provet och sa att "hur ska jag kunna läsa det här, skulle ni kunna läsa det här eller?"

Efteråt ska flera elever ha kommit till ex-läraren och varit upprörda över det inträffade.

– Jag tog upp det med mentorerna, och bad dem ta upp det med rektorn Maija. När ingenting hände så tog jag upp det själv. Då sa rektorn att det här inte får förekomma, men ingenting hände efteråt.

Maija Möller Grimakova har nu tvingats lämna Campus Manilla – något som kritiserats av både föräldrar och lärare på skolan. Hon känner inte igen händelsen med eleven som ska ha hånats av sin lärare.

– Campus Manilla har kompetent och professionell lärarkår och jag har svårt att tro att det kan inträffa, säger Möller Grimakova.

Ex-läraren: "Mörkhyade elever fick inte synas"

Den tidigare läraren säger även att skolans personal instruerats att inte låta mörkhyade elever synas på officiella bilder.

– Det var en allmän grej som vi anställda visste. Det fanns ett litet antal mörkhyade elever och de skulle gärna inte vara ansiktet utåt för skolan, säger ex-läraren.

– Det var väldigt viktigt att synas i pressen och det här var något alla vi anställda fick veta på ett eller annat sätt, att de mörkhyade skulle gärna inte synas på de bilderna.

Instruktionen ska ha kommit från kollegerna på skolan.

– Jag fick höra det från andra lärare som sa att om det tas bilder och så – se till att de inte kommer med.

Maija Möller Grimakova tar starkt avstånd från påståendet.

– Det är nonsens. Det räcker bara att titta på vår hemsida för att förstå att det är ett helt absurt påstående, säger hon.

Maija Möller Grimakova, var rektor på Campus Manilla men tvingades lämna skolan.Foto: BEATRICE LUNDBORG/DN

"Når inte utanför skolans väggar"

Enligt den tidigare läraren var Maija Möller Grimakova populär bland föräldrarna.

– Hon styrde skolan med järnhand. Föräldrarna uppskattade henne nog väldigt mycket, för ingenting negativt om skolan sipprar ju ut. Det handlar bara om hur fantastiskt allt är, och hur bra allt är. Men alla de här sakerna som vi anställda har tagit upp kommer inte ut – det når inte utanför skolans väggar.

Läraren vill vara anonym, men visar dokumentation som styrker sin tidigare anställning på Campus Manilla.

– Det är mäktiga människor som har sina barn på denna skola och jag måste tänka på mig själv, säger läraren.

Expressen har upprepade gånger sökt Karin Lennhammer, styrelseordförande för Campus Manilla, med anledning av de nya uppgifterna från den före detta läraren.

Även övriga styrelseledamöter har sökts. 

Samtliga lärare som Expressen talat med har hänvisat till styrelsen. Ledningsgruppen för Campus Manilla svarar Expressen i ett mejl:

"Styrelsen har förbjudit oss att uttala oss i media. Vi måste i nuläget därför tyvärr hänvisa alla era frågor till dem.
Ledningsgruppen, Campus Manilla"

Mobbning och elitism

Det har inkommit flera anmälningar till Skolinspektionen om mobbning och elitism på skolan.

”Campus Manillas rektor säger till föräldrar att skolan inte är för alla och särskilt inte för barn med särskilda behov. Man vill bara ha elever som presterar bra på nationella proven och säger sig inte ha resurser att ta hand om övriga”, står det i en anmälan från tidigare i år.

En annan anmälare beskriver skolans urvalsprocess:

”Vi fick bifogat mail från skolan och gick dit med vårt barn. Väl där var vi säkert 20 familjer som skulle 'tävla' om en plats. Rektorn Maija berättade hur viktigt det var att vi föräldrar var engagerade och kunde bidra för att få komma in. Sen separerade dom ut våra barn till ett annat rum där barnen fick göra diverse uppgifter. Det var tydligt en urvalsprocess på begåvning hos barnet och eventuellt något annat hos föräldrarna. Är detta verkligen tillåtet?”

Ex-rektorn: ”Skulle aldrig hända”

Maija Möller Grimakova känner till anmälningarna till Skolinspektionen.

– Under den tiden som jag var rektor har alla ärenden hos Skolinspektionen lagts ner och Skolinspektionen har inte noterat att vi har gjort någon felaktighet. Vi har två-lärarsystem och ett elevhälsoteam. Så det är klart att föräldrarna kan pröva sina ärenden, men hittills har inte Skolinspektionen påpekat att vi inte erbjuder tillräckligt stöd, säger Möller Grimakova.

Hon menar att det finns kompetens på skolan för att ta hand om elever med särskilda behov:

– Jag tycker att min personal är väldigt kompetent i många frågor. Sen är det ju om det är tillräckligt eller inte, man kanske inte alltid lyckas till hundra procent som man vill. Men kompetensen finns absolut.

Uppgifter om att elever med särskilda behov inte är välkomna på skolan tillbakavisar Maija Möller Grimakova bestämt.

– Det skulle aldrig hända, det är helt felaktigt. Alla barn är välkomna till Campus Manilla. Dock ska föräldrar välja det skolkoncept som passar deras barn och inte försöka anpassa skolan till sina egna barns behov.

Men man är välkommen även om man behöver extra stöd?

– Ja, men absolut. Alla är varmt välkomna till Campus Manilla, behöver de stöd får de stöd.

 

LÄS MER: Kris på Estelles blivande skola – föräldrar i uppror

 

En annan förälder, som också vill vara anonym, menar att skolan kräver mycket av eleverna, men att det är positivt.

– Jag tycker att det är jättebra. Det är ett högt tempo, de ställer extremt höga krav, läxor ska läsas på loven.

Prinsessan Estelle ska börja i förskoleklass på Campus Manilla.Foto: HOSSEIN SALMANZADEH / TT

Campus Manilla – detta här hänt hittills

Dagens Nyheter publicerade den 28 juni uppgifter om pågående konflikter mellan styrelsen på Campus Manilla och grupperingar bland elevernas föräldrar. Missnöje ska ha uppstått efter att styrelsen tvingat bort skolans rektor Maija Möller Grimakova.

Den 29 juni avslöjade DN att skolan använt sig av lagstiftning som ska ge nyanlända barn möjlighet att gå före i friskolors kösystem, för att i stället släppa igenom svenska miljonärsbarn. Vid ett av tillfällena ska Campus Manilla samtidigt ha fått 10 000 kronor i bidrag från kommunen för att ta emot ett nyanlänt barn.

 

LÄS MER: Gustav Fridolin om Campus Manilla: ”Obegripligt”

 

Styrelsen: ”Långdragen ryktesspridning”

Med anledning av den tidigare rapporteringen om Campus Manilla har Expressen upprepade gånger sökt skolans styrelse, ledning och lärare. 

Styrelseordförande Karin Lennhammer har tidigare svarat Expressen med ett skriftligt uttalande från styrelsen:

"Styrelsen har ägnat all kraft under våren åt att, i samråd med Maija Möller Grimakova, finna en lösning på att skolan nu behöver en heltidsrektor, där styrning, struktur och uppföljning får en ökad prioritet.

Under processen har tyvärr en långdragen ryktesspridning, med ibland rena konspirationsteorier, påverkat stämningen bland grupper av föräldrar såväl som personal på Campus Manilla."

Hovets presstjänst säger till Expressen att kronprinsessparet fortfarande har för avsikt att låta prinsessan Estelle börja i förskoleklass på Campus Manilla till hösten.