Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vittnena inifrån Iran: Använder barnsoldater

Foto: Privat
Protester i Irans huvudstad Teheran den 21 september.
Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På den tjugonde dagen av hijabuppropet vittnar folk om att säkerhetsstyrkor utnyttjar barnsoldater mot demonstranterna.

– Jag sa till en av dem ”gå hem, jag är som din mamma” - då riktade han sitt gevär mot mig, säger en läkare till Expressen.

Iran har tidigare anklagats för att använda barnsoldater i både krig och uppror.

Den kvinnliga läkaren håller sig hemma med sitt barn i Teheran denna torsdagsmorgon. Flera av hennes vänner har blivit gripna. En av hennes närmaste vänner stoppades för fem dagar sedan, men släpptes under onsdagen.

– De har inga platser längre. Alla arrester och fängelser är överbelastade. De kanske griper ett hundratal personer varje natt, säger läkaren som vill vara anonym.

Det är under nattetid som polis och underrättelsetjänst slår till mot iranska hem. Ingen kan säga det exakta antalet gripna de senaste 20 dagarna. Flera vittnen säger att det sker hundratals razzior varje natt. På dagen fotograferas demonstranter av iranska agenter för att de senare ska kunna identifiera dem.

Arabiska nyhetsforumet ”Jadeh Iran” som är specialiserat på Iran rapporterade under torsdagen att direktören för Irans fängelser Gholam Ali Mohammadi uppgav att ”hälften av de som greps under protesterna är nu släppta”.

Mahsa Jina Amini.
Foto: ZUMA/IBL

Polisen använder barnsoldater

Den persiska avdelningen av nyhetsplattformen Voice of America skriver att Iranbaserade barnrättsorganisationen ”Imam Ali association” rapporterar att polisen använder barnsoldater för att bekämpa protesterna. Expressen har gjort flera försök för att komma i kontakt med organisationen utan framgång.

– Senaste dagarna har vi sett barnsoldater som backas upp av polis och säkerhetsstyrkor. Jag gick fram till en av dem och sa att ”jag är som din mamma”. Han lyssnade inte. Det enda han sa - ”stick härifrån”, säger läkaren.

Två andra vittnen berättar om liknande iakttagelser, att de har sett barnsoldater i sällskap av polis och säkerhetsfolk.

– Det är barn som kan vara 14, 15, 16 år gamla. De kan inte ens köra den motorcykel de har fått av polisen, säger en barnboksförfattare.

– Flera av dem är jätteunga. De är som robotar och gör som de blir beordrade att göra, säger läkaren.

Det är inte första gången vittnen berättar om att barn används i konflikter. Människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagade i en rapport från november 2017 Iran för att använda barnsoldater i konflikten i Syrien. Även under kriget mot Irak 1980-1988 anklagades Iran för att använda barnsoldater.

FN-organet UNHCR skriver i en rapport från 2001 att det finns indikationer på att Iran använder barn under 16 i olika konflikter. Iran har, enligt samma rapport dementerat uppgiften om barnsoldater och uppger att ingen under 16 år får delta i strid.

I mars 2011 och efter presidentvalet rapporterade The Guardian att iranska styrkor använde barnsoldater i gatustrider mot demonstranter.

Nyhetsforumet Iranwire som drivs av iranska journalister i exil publicerade för en vecka sedan bilder som uppges visa barnsoldater i staden Varamin.

Läkaren vittnar om livshotande skador 

Själv har läkaren som Expressen pratat med behandlat flera skadade. Hon berättar att polisen använder gummikulor men även skarp ammunition. Skadorna är oftast på nedre delen av kroppen - men ibland har hon sett livshotande skador.

– Om de tror att gummikulor inte skadar - kom och se de som har blivit träffad i ansiktet. De skadas för livet - om de överlever. Vi betalar ett högt pris. Att stå mot regimen som är beväpnad till tänderna är ett förlorat krig, säger läkaren.

Under torsdagen har situationen i Teheran varit lugn. Läkaren och andra vittnen berättar att polis och militär finns överallt men att demonstranterna nästan har försvunnit.

– Jag får en känsla av flamman håller på att slockna. Vi kan inte fortsätta hålla en öppen konfrontation med polisen. De dödar oss. Jag tror vi kommer att se ny strategi - folk kommer att gå i strejk och uppmanas till civil olydnad. En sådan taktik skadar regimen mycket mer. Nu ger vi polisen den näring de älskar - att slå ner folk, säger läkaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.