Korvetten HMS Malmö har enligt vittnen synts i Stockholms skärgård på fredagen och lördagen. Foto: Combat camera / Försvarsmakten
Korvetten HMS Malmö har enligt vittnen synts i Stockholms skärgård på fredagen och lördagen. Foto: Combat camera / Försvarsmakten

Vittnen: Försvaret söker i skärgården

Publicerad

En minröjare och en korvett från den svenska marinen har enligt flera vittnen synts i Stockholms skärgård under fredagen och lördagen.

I fredags var militären dessutom ute i Stavsnäs för att intervjua boende där ute om iakttagelser de kan ha gjort.

Aktiviteten skedde i Kanholmsfjärden - samma plats där en stor militäroperation pågick i mitten av oktober.

Men försvaret lägger locket på och vill inte berätta vad de gjort ute i skärgården senaste dagarna.

– Militären frågade oss om vi sett något ute till sjöss, säger ett vittne som Expressen.se pratat med.

För drygt en vecka sedan, fredagen den 24:e oktober, avbröt försvaret den uppmärksammade underrättelseoperationen i Stockholms skärgård som då hade pågått en vecka.

Enligt vad insatsledningen gick ut med hade någon typ av undervattensfarkost troligen varit där, men ingen ubåt hittades och ubåtsjakten avbröts.

En vecka senare var försvaret, i går den 31 oktober på nytt, aktiva och på plats i Stockholms skärgård, kan Expressen.se berätta.

Försvaret var under fredagskvällen ute i Stavsnäs i Stockholms skärgård för att prata med ortsbor och andra som kan ha gjort några observationer där de senaste dagarna.

Det var på plats på kajen i Stavsnäs som militären vid 18-tiden på fredagen pratade med folk som fanns på plats, och det de ville veta var om någon gjort några intressanta iakttagelser.

– Militären frågade oss om vi sett något ute till sjöss, efter att de vad jag hört tidigare på fredagen hade fått in något tips om att det varit något synligt ute till sjöss på fredagen, någon u-båt eller något sådant, säger ett vittne som Expressen.se pratat med.

Såg korvett i Kanholmsfjärden

Flera av varandra oberoende vittnen som Expressen.se talat med uppger också att det efter militärens besök i Stavsnäs i fredags, också under lördagen varit aktivitet från försvarets sida i Kanholmsfjärden i Stockholms skärgård.

Ett vittne som Expressen.se pratat med säger att han vid fyra tillfällen under lördagen såg korvetten HMS Malmö i Kanholmsfjärden.

– Det står K12 på den, och jag såg den första gången runt 09.20 på morgonen vid norra Kanholmsfjärden, när den sakta gick framåt. 40 minuter senare var den lite öster om det, mot Sandhamnsleden kan man säga. Och sen såg jag den vid 13.30 vid nästan samma ställe och 14.40 ungefär vid Sandhamnsleden, norra Kanholmsfjärden, säger vittnet, som reagerade då det i övrigt varit lugnt sedan försvaret blåste av arbetet förra veckan.

– Vi har inte sett några militärbåtar sen de blåste av, så det här är det första jag sett sedan dess, säger vittnet.

Ett annat vittne säger till Expressen.se att en minröjare siktades i samma område, den här gången nordöstra delen av Kanholmsfjärden, vid samma tidpunkt, 13.40 på lördagen.

– En av minröjarna syntes till på nordöstra Kanholmsfjärden på lördagen. Den gick lugnt, för egen maskin, och lanternorna var tända men den hade stängt av AES:en, en liten transponder på båten som militärbåtar alltid brukar ha på när de bara patrullerar eller är ute på övningar. Nu var den avstängd, som om de inte ville synas, säger vittnet.

Vilken tid var detta?

– Cirka 13.40 på lördagen.

"Kommenterar inte"

Marie Tisäter, jourhavande informatör vid försvaret, vill inte kommentera Expressen.se:s uppgifter om att det under lördagen varit aktivitet från försvaret i Kanholmsfjärden i Stockholms skärgård.

– Vi kommenterar inte tid och plats där vi är, det kan vi inte göra, säger hon.

Vi har fått information om att både en minröjare och en korvett varit ute. Stämmer det eller vill du dementera det?

– Jag kan inte svara på det. Det jag kan säga är att vi följer upp alla tips och alla observationer som vi får, och sedan gör vi en bedömning av varje enskild observation och följer upp de här tipsen. Men vi kommenterar inte enskilda tips, säger Marie Tisäter, jourhavande informatör vid försvarsmakten.

Och att militären varit ute och hört sig för bland de som bor i Stavsnäs, vilket de själva till och med berättar?

– Jag... Det är samma sak där, jag kan bara säga att vi följer upp alla observationer som vi får in, och agerar enligt rutin.

Ingela Nilsson, pressekreterare till försvarsminister Peter Hultqvist (S), säger att det i första hand är försvaret som ska uttala sig.

– De informerar ju alltid när det finns något att informera om, så de säger säkert till er när de har något de kan gå ut med, säger Ingela

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag