Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vittne: Talibaner har hängt döda kroppar på torg i Herat

Bilder på kropparna sprids på sociala medier.

Talibaner har hängt en död kropp i en kran på ett torg i staden Herat i västra Afghanistan, visar bilder från platsen.

Fyra kroppar ska ha tagits till torget för att sedan visas upp i olika delar av staden, berättar ett vittne för nyhetsbyrån AP.

Den 12 augusti kom rapporterna om att talibaner tagit över makten i Herat i landets västra del, och som är landets tredje största stad.

Bara dagar senare föll Kabul.

Det har funnits en stor rädsla i landet för vilka konsekvenser den nya talibanregeringen kommer att föra med sig. Nu kommer uppgifter om att talibaner hängt en person på det stora torget i centrala Herat, rapporterar nyhetsbyrån AP. Bilder från platsen visar hur en död man hänger i en kran.

En apotekare berättar för AP att fyra kroppar togs till torget, och att de tre andra kropparna ska ha flyttats till andra platser i staden för att visas upp. Personen berättar att talibaner på torget uppgett att personerna ska ha varit delaktiga i en kidnappning och att de dödats av polis.

Talibanregimen har inte uttalat sig.

Offentliga avrättningar

När talibanerna styrde Afghanistan mellan 1996-2001 förbjöds kvinnor att arbeta med vissa yrken, och flickor över åtta år förbjöds att studera. Den som bröt mot lagen kunde straffas med prygel och dödsstraff. Det skedde flera offentliga avrättningar och stympningar.

Talibanledaren Nooruddin Turabi sa i veckan till AP att dödsstraff och stympningar kan komma att återinföras.

– Att hugga av händer är nödvändigt för säkerheten, sa Nooruddin Turabi.

– Ingen ska komma och säga åt oss hur våra lagar ska se ut.

Kaos i vården efter talibanernas återkomst

Brist på mediciner på sjukhusen i Afghanistan • Läkare arbetar oavlönat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.