Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vittne: Eric, 20, låg skjuten i tio minuter

Under natten till torsdagen sköts 20-årige Eric Torell till döds av polisen. Foto: PRIVAT
Polisen har inte lämnat ut några detaljer om det inträffade. Foto: Nicole Fältlöv Amiri

Eric Torell, 20, med Downs syndrom fick ligga skjuten på marken i mer än tio minuter innan ambulanspersonalen tilläts komma fram till honom.

Det berättar ett vittne som säger att det var en insatsstyrka som slutligen gick fram till Eric – utrustade med sköldar.

– Normalt är att man ger första hjälpen så fort det bedöms vara säkert, säger Ola Kronkvist, universitetslektor i polisvetenskap. 

Under natten till torsdagen sköts 20-årige Eric Torell till döds av polisen

Eric, som hade Downs syndrom och autism, rymde tidigare under natten hemifrån med en leksakspistol.

Polisen har inte lämnat ut några detaljer om det inträffade, men boende i området säger till Expressen att de hörde mellan fem och åtta skott avlossas inom loppet av några sekunder. På bilder från platsen syns sju tomhylsor.

Ett vittne som vaknade av skotten säger sig ha följt efterspelet av händelsen från sin balkong. Personen säger att polisen lyste på Eric med ficklampor medan han låg skjuten på marken – men att det dröjde 10-15 minuter innan någon tog sig fram till honom.

– Jag tror att de väntade på insatsstyrkan, som sen gick fram till honom bakom sköldar.

Experten: "Låter konstigt"

Polisen agerade korrekt under omständigheterna, tror vittnet:

– De hade inget val. Det kunde ju lika gärna ha varit flera personer – de var tvungna att säkra området först. Och om det hade varit ett riktigt vapen kunde han ju ha börjat skjuta på dem om de gick fram.

Ola Kronqvist är universitetslektor i polisvetenskap vid polisutbildningen i Växjö. Han vill inte uttala sig specifikt om skjutningen av Eric Torell, men menar att det avgörande är om polisen bedömer situationen som säker eller inte: 

– Normalt förfarande i de här situationerna är att man – så fort det bedöms vara säkert – ska ge första hjälpen till den som eventuellt har skadats, säger Ola Kronqvist.

– Av någon anledning har man då bedömt att det inte var säkert här, antar jag. Men det låter naturligtvis väldigt konstigt, om den här uppgiften nu stämmer.

Lyste med starka ficklampor

Flera av de boende i området säger att de vaknade av skotten och gick till sina fönster för att titta in mot innergården, där Eric låg skjuten. Polisen ska ha skrikit åt en person som klev ut på loftgången att genast gå in igen och stänga dörren.

– Jag såg två poliser som stod och lyste med starka ficklampor, säger en annan person, som har god uppsikt över platsen från sitt fönster.

– De skrek order om att han skulle ligga ner.

Expressen har upprepade gånger sökt Polismyndigheten för en kommentar. Polisens presstjänst hänvisar till regionpolischefen i Stockholm, Ulf Johansson, som inte har gått att nå på två dagar.