Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vitryssland utvisar svensk ambassadör

Sveriges ambassadör i Vitryssland, Stefan Eriksson (mitten) utvisas från landet på grund av kontakter med oppositionen, uppger Carl Bildt (vänster). " Lukasjenkos regim har utvisat Sveriges ambassadör i Vitryssland för att ha stött mänskliga rättigheter för starkt. Det visar regimens sanna jag", twittrar Bildt.

Vitryssland utvisar Sveriges ambassadör från landet eftersom han stött oppositionen.

– De har riktat anklagelser mot ambassadören som saknar varje grund, säger Carl Bildt (M) vid en telefonkonferens enligt TT.

Som svar har diplomater på den vitryska ambassaden uppmanats att lämna Sverige.

På sin blogg skriver utrikesministern om bakgrunden till beslutet.

Vitryssland

Vitryssland har närmare tio miljoner invånare på en yta ungefär hälften så stor som Sveriges. Huvudstad är Minsk med 1,8 miljoner invånare.

Sedan 1994 styrs landet av förre kolchosdirektören Aleksandr Lukasjenko, som kraftigt och regelbundet kritiserats av oppositionen och västvärlden för sitt auktoritära styre.

Presidentvalet i december 2010 slutade med en storseger för Lukasjenko, vars motståndare i stor mängd greps och fängslades efter högljudda protester i Minsk. Åtgärderna har följts av hårda sanktioner mot landets ledare från EU och USA.

Källa: TT

Ambassadören

Stefan Eriksson utsågs 2008 till Sveriges ambassadör i Minsk. Tidigare var han chef för Sveriges sektionskontor i Minsk och har bland annat tjänstgjort vid Sveriges generalkonsulat i Sankt Petersburg, UD:s enhet för Östeuropa och Centralasien och Sveriges ambassad i Moskva samt vid Exportrådet, enligt regeringens hemsida.

Källa: TT

Den svenska ambassadören utvisas på grund av kontakter med oppositionen, uppger den svenska utrikesministern.

Enligt TT ser Carl Bildt inget konstigt med det och kallar anklagelserna för "löjeväckande".

" Lukasjenkos regim har utvisat Sveriges ambassadör i Vitryssland för att ha stött mänskliga rättigheter för starkt . Upprörande. Visar regimens sanna jag ", skriver Carl Bildt på Twitter.

"Visar svaghet"

Det vitryska agerandet är anmärkningsvärt, men visar enligt Bildt att det är en "nyckfull och oberäknelig" regering som styr Vitryssland.

– Så här uppträder man inte, säger Bildt till TT och fortsätter:

– Det visar ju svaghet i Vitryssland, tycker jag.

Bildt har varit i längre samtal med EU:s utrikeschef Catherine Ashton om beslutet.

Bildt förklarar utförligt på sin blogg vad som ligger bakom Vitrysslands utvisning av ambassadören Stefan Eriksson.

Ansträngda relationer

Presidenten Lukasjenko ska ha blivit allt mer irriterad över ambassadörens engagemang för mänskliga rättigheter. Vitrysslands utrikesminister ska ha refererat till flera saker när han pratade med Bildt:

• Att Eriksson varit på möten med oppositionella.

• Att ambassaden gett stöd till frivilligorganisationer.

• Att en bil med böcker hade stoppats på gränsen mellan Litauen och Vitryssland.

"Att våra relationer med regimen i Minsk är ansträngda är ingen större nyhet", skriver Bildt och fortsätter:

"Det man nu försöker att anklaga ambassadör Eriksson för är i grunden ingenting annat än att han varit en lojal och effektiv företrädare för den politik som är såväl Sveriges som EU:s."

Sverige svarade med utvisningar

Efter Vitrysslands beslut svarade Sverige med att inte välkoman landets nya ambassadör till Sverige samt att utvisa två diplomater från landet.

Anders Jörle, presschef på Svenska UD säger att två diplomater på den vitryska ambassaden kallades upp till UD på fredagen.

– De fick besked om att de inte är önskvärda i landet längre och att de har en viss tid på sig att ge sig i väg, säger han.

Fortsätter som ambassadör

Vitryssland brukar kallas Europas sista diktatur och styrs sedan 1994 av den auktoritära Aleksandr Lukasjenko.

Den svenske ambassadören i Vitryssland, Stefan Eriksson, fortsätter arbeta som ambassadör men med ett "ännu tydligare fokus" på frågor som rör mänskliga rättigheter, säger Bildt till TT.

– Ambassadör Eriksson kommer självfallet att fortsatta sitt arbete som ambassadör.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.