Tekniker på plats efter bilbomben i Kiev som tog journalisten Pavel Sheremets liv. Foto: Sergei Chuzavkov / AP TT NYHETSBYRÅN
Tekniker på plats efter bilbomben i Kiev som tog journalisten Pavel Sheremets liv.  Foto: Sergei Chuzavkov / AP TT NYHETSBYRÅN

Vitrysk journalist dödad av en bilbomb

Publicerad

Den vitryske journalisten Pavel Sheremet har dödats av en bilbomb i Kiev, rapporterar AFP.

Sheremet arbetade för den grävande sajten Ukrainska Pravda och hade specialiserat sig på att avslöja korruption.

Journalisten Pavel Sheremet dödades av en bilbom i centrala Kiev på onsdagsmorgonen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Bilen ska ha tillhört hans arbetsgivare, den ukrainska nyhetssajten Ukrainska Pravda.

Enligt Financial Times hade sajten specialiserat sig på att avslöja korruption, och Sheremet var inte den förste av dess journalister som dödats. År 2000 kidnappades och halshöggs dess grundare Georgiy Gongadze av korrumperade poliser.

"Ryskt fotavtryck"

Sheremet hade lett en minnesceremoni för den mördade ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov, och efter hans eget mord kastas nu redan misstankar mot grannlandet i öst.

Enligt Financial Times säger Anton Gerashchenko, rådgivare till inrikesministern, att dådet har ett "ryskt fotavtryck".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag