Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vitboken avslöjar förtrycket mot romer

Nu är regeringens vitbok för romer klar.

- På område efter område kan man se hur romer systematiskt behandlas som andra klassens människor, skriver integrationsminister Erik Ullenhag (FP) på DN Debatt.

Vitboken, initierad av regeringen, ger en mer fullständigt bild av romernas historia än vi tidigare haft, skriver Ullenhag, och denna nya bild ligger närmre romernas egen historieskrivning.

I början av 1900-talet fanns utbredda rasistiska föreställningar i Sverige.

Förvägrades fast bostad

Polismyndigheter beskrev romer och resande som "fula", "opålitliga" och "odågor".

Flera polisdistrikt sa att romer var "fullständigt onyttiga människor" som borde "utrotas", skriver Ullenhag. På 1920-talet tillsattes en Fattigvårdslagstiftningskommitté vars ledamöter var parlamentariskt valda. Den kommittén ansåg att romer i Sverige skulle innebära "en försämring av vår folkras".

Romer förvägrades fast bostad, vilket ledde till att de inte tilläts mantalsskriva sig, vilket ledde till att de inte fick pension, skriver Erik Ullenhag.

Vill erkänna historien

Dagens utanförskap för romer har sin grund i de gamla missförhållandena, menar Ullenhag.

Att erkänna vår historia är ett första steg mot ökad inkludering för romer.

Regeringens vitbok bygger på intervjuer med romer och resande samt på arkivmaterial och forskarstudier. Den pekar ut flera områden där romer systematiskt diskriminerats. De har ofta förvägrats både skolgång och bostad och har under hela seklet utsatts för omfattande registreringar. Deras möjligheter att komma in på arbetsmarknaden har också varit mycket begränsade, skriver TT.

Till de mörkaste kapitlen hör tvångssteriliseringarna och de rasbiologiska kartläggningarna. När landets polismyndigheter beskrev romer under början av förra seklet användes ord som "fula" och "opålitliga". Slutsatsen från många polisdistrikt var att romerna var "fullständigt onyttiga människor" som borde "utrotas".

Romer förvägrades ofta bostad och i många kommuner kunde den som hyrde ut bostad till en rom få böta. Vitboken motbevisar alltså fördomen om att romer inte ville vara bofasta, skriver Ullenhag.

Under många år var romer också förbjudna att resa in i riket. Svenska romer som reste utomlands kunde alltså inte vara säkra på att släppas in igen. Detta förbud gällde fram till 1954.

"Vi ansågs vara en föraktad och mindervärdig ras", berättar Rosa Taikon i vitboken. "Romer som överlevde nazisternas förföljelse fick inte komma in i landet förrän långt efter andra världskrigets slut".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.