Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vita husets svar på Kim Jong-Uns utspel

Kim Jong-Uns viktras skapar frågor
Kim Jong-Un talade i förra veckan om att Nordkorea förbereder sig på samtal och konfrontation med USA.
Foto: KCNA / EPA / TT
Vita huset är försiktigt positivt till diktatorns utspel.
Foto: TASOS KATOPODIS / POOL / EPA / TT

Kim Jong-Un öppnade för ”samtal och konfrontation” med Joe Biden.

Vita huset är försiktigt positiva till det något dubbla budskapet.

– Det är en intressant signal, säger säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan till ABC News.

Situationen i Nordkorea är svår. Mycket svår enligt såväl diktatorn Kim Jong-Un som FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), som i en rapport varnar för att landet riskerar att ha slut på mat om två månader. 

Samtidigt som de skrämmande rapporterna skickade Kim Jong-Un ut ett första budskap till Joe Biden, sedan denne tog över presidentposten. I ett möte med kommunistpartiet gav Kim, enligt statliga KCNA, en ”detaljerad analys” av Bidens Nordkorea-politik. 

”Kim underströk behovet av att förbereda för såväl dialog som konfrontation, särskilt att vara helt förberedd på konfrontation”, meddelade KCNA.

– Det verkar antyda att Pyongyang tycker att bollen ligger hos USA för tillfället, säger Vipin Narang, kärnvapenexpert vid Massachusetts Institute of Technology enligt TT. 

Vipin Narang berättar vidare att han tolkar utspelet från Kim Jong-Un som en ”vänta och se”-inställning.

Ingen direkt kontakt med Nordkorea

Nu har Vita huset kommenterat utspelet från Nordkorea. I en intervju med ABC News säger säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan att de fortfarande väntar på en mer direkt kontakt angående samtal om nedrustning av kärnvapen på den koreanska halvön.

– Vi ser hans kommentarer som en intressant signal. Vi kommer att vänta och se om de följs upp med någon mer direkt kontakt om en potentiell väg framåt, säger han. 

– Den tydligaste signal de skulle kunna skicka är att säga: ”Ja, låt oss göra det här. Låt oss sitta ner och förhandla”.

Joe Bidens oväntade gåva till Vladimir Putin

I onsdags under det första mötet mellan världsledarna Vladimir Putin och och Joe Biden fick president Putin en present.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.