Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vita huset uppmanar till bojkott mot stora medier

Expressens Tomas Kvarnkullen rapporterar från USA.
Donald Trump i Vita huset.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
New York Times redaktion i New York.
Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN

Vita huset uppmanar alla statliga myndigheter att inte förnya prenumerationerna på tidningarna New York Times och Washington Post. 

Det bekräftar Vita husets pressekreterare Stephanie Grisham, skriver Wall Street Journal.

President Donald Trump, som varit väldigt kritisk mot båda tidningarna, har tidigare sagt att Vita huset överväger att avsluta pågående prenumerationer. 

– New York Times, som är fake news... Vi vill inte ens ha det i Vita huset längre. Vi kommer förmodligen avsluta den prenumerationen och även den på Washington Post, har presidenten sagt enligt CNN. 

Nu uppmanar Vita huset, via pressekreterare Stephanie Grisham, alla statliga myndigheter att inte förnya prenumerationerna på tidningarna New York Times och Washington Post.

Vita huset uppmanar till bojkott

Pressekreteraren menar att de på så sätt kommer spara skattepengar på hundratusentals dollar. 

Wall Street Journal har tidigare rapporterat om Vita husets planer på att uppmana statliga myndigheter till bojkott

Donald Trump är emellertid inte den första presidenten i USA:s historia som avslutar prenumerationen på en tidning. På 1960-talet vidtog John F Kennedy samma åtgärd när han stoppade New York Herald Tribune i världens mäktigaste hus. 

Donald Trumps attacker mot medier

Donald Trump har vid flera tillfällen – både under kampanjen och mandatperioden – kritiserat medier och kallat de för ”fake news” och ”folkets fiende”. 

Attackerna mot medier har blivit fler och hårdare sedan demokraterna i representanthuset meddelat att de inleder en riksrättsprocess mot presidenten – efter Trumps uppmärksammade telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli tidigare i år. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.