Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pelosis varning till Trump: ”Du står inte över lagen”

Representanthusets talman Nancy Pelosi.Foto: MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK / MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
USA:s president Donald Trump.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Vita huset har meddelat representanthuset att de inte kommer att medverka i utredningen om riksrätt mot Donald Trump. 

De kallar demokraternas drag för ”illegitimt”, rapporterar AP. 

Nancy Pelosis varning till Trump i natt:

– Herr president, du står inte över lagen. Du kommer att hållas ansvarig, säger representanthusets talman enligt MSNBC.

Vita husets rådgivare Pap Cipollone skriver i ett brev till demokraternas ledare i representanthuset att de inte kommer att medverka i utredningen om riksrätt mot Donald Trump. 

Pap Cipollone skriver att utredningen har hanterats på ett sätt som ”äventyrar grundläggande rättvisa” och att den ”saknar legitim konstitutionell grund”.  

Vita huset uppger också att de är oroliga för att republikanerna inte kommer att vara delaktiga i utredningen genom att själva få kalla in vittnen, skriver ABC News.

Trumpadministrationen ska ha försökt hindra människor att vittna 

Representanthusets talman Nancy Pelosi kommenterade i natt brevet:

– Det här brevet är ännu ett olagligt sätt av Trump-administrationen att dölja försöken till att pressa andra länder att påverka nästa års val i USA, sade representanthusets talman och påpekade att presidenten inte står över lagen.

Pelosi anklagade även Trump för att försöka ”normalisera laglöshet”.

Tidigare under tisdagen stoppade Donald Trump USA:s EU-ambassadör, Gordon Sondland, från att vittna bakom stängda dörrar, skriver AP.

Gordon Sondland sågs av demokraterna som ett av nyckelvittnena och stoppades bara timmar före att han skulle dyka upp i representanthuset. 

Sondland har pekats ut som en central aktör i Trumps försök att få Ukrainas president att utreda korruptionsmisstankar mot förre vicepresidenten Joe Biden. 

Enligt ABC News har Trumpadministrationen aktivt försökt hindra människor att vittna sedan utredningen inleddes. 

Uppges ha försökt pressa Ukrainas president 

Det var i slutet på september som talmannen Nancy Pelosi meddelade att representanthuset inleder en formell riksrättsprocess mot Donald Trump i representanthuset. 

– Han har tagit det till en ny nivå av svek, därmed går vi vidare med nästa steg med en utredning, sade Nancy Pelosi under en presskonferens i samband med att processen inleddes. 

Den avgörande faktorn var att Donald Trump uppges ha försökt pressa Ukrainas president Volodymyr Zelensky att utreda korruptionsmisstankar mot förre vicepresidenten Joe Biden och hans son Hunter Biden. 

Att Nancy Pelosi väljer att inleda en utredning innebär dock nödvändigtvis inte att representanthuset kommer rösta för att ställa presidenten inför riksrätt. 

Skulle de emellertid göra det måste den republikan-styrda senaten rösta för att få Donald Trump avsatt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.