Demokraterna har hittat på att Ryssland försökt påverka det amerikanska valet, skriver Donald Trump på Twitter. Foto: Jim Lo Scalzo / AP TT NYHETSBYRÅNDemokraterna har hittat på att Ryssland försökt påverka det amerikanska valet, skriver Donald Trump på Twitter. Foto: Jim Lo Scalzo / AP TT NYHETSBYRÅN
Demokraterna har hittat på att Ryssland försökt påverka det amerikanska valet, skriver Donald Trump på Twitter. Foto: Jim Lo Scalzo / AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin. Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Kremlin / EPA TT NYHETSBYRÅNVladimir Putin. Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Kremlin / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin. Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Kremlin / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vita huset slår tillbaka mot FBI

Publicerad

FBI utreder en eventuell koppling mellan Donald Trumps valkampanj och Ryssland.

Det finns inte heller några bevis som stöder Trumps påståenden om att han avlyssnats av Obama.

Nu slår Vita huset tillbaka:

– Det finns inga bevis för att Trump och Ryssland är i maskopi, säger Trumps presschef Sean Spicer.

FBI-chefen James Comey bekräftar att FBI utreder den ryska regeringens försök att lägga sig i presidentvalet. Det inkluderar eventuella kopplingar mellan kampanjen och Ryssland – och om det i så fall innebär att några brott har begåtts.

Uttalandet kommer när han förhörs av representanthusets underrättelseutskott.

– Justitiedepartementet har tillåtit mig att bekräfta att FBI utreder den ryska regeringens försök att påverka presidentvalet 2016, säger James Comey.

FBI-chefen James Comey.Foto: Manuel Balce Ceneta / AP TT NYHETSBYRÅN

Enligt Comey är utredningen komplicerad.

– Jag kan inte ge en prognos för när arbetet är klart, säger han.

FBI menar att Ryssland ville se Trump som vinnare i valet:

– Putin gillar folk som gillar honom och föredrar företagsledare som ledare för andra länder, säger James Comey.

Nu slår Vita huset tillbaka och menar att det saknas bevis för att Trump ska vara maskopi med Ryssland, uppger Reuters.

 

 

Något som upprepas av Donald Trumps presschef Sean Spicer.

– Ingenting har förändrats. De förhör som har hållits gör det tydligt att det inte finns några bevis för att Trump är i maskopi med Ryssland, säger han under sin dagliga presskonferens.

Inga bevis för Obama-avlyssning

James Comey uppger också, under förhören, att det inte finns någon information som stöder att Obama skulle ha avlyssnat Trump.

– Ingen president kan beställa en avlyssning, säger Comey och refererar till processen som krävs för att beställa en avlyssning.

Enligt Sean Spicer är Donald Trump dock inte beredd att backa från sina påståenden.

– Det är en pågående utredning. Det är många saker som inte täckts i förhören som är intressanta. Det finns mycket mer information som måste diskuteras, säger han.

Även NSA-chefen Michael Rodgers vittnar. Han uppger att det inte heller finns några bevis för att någon i Obamas regering bett Storbritannien avlyssna Trump.

– Anklagelserna frustrerar en av våra nyckelallierade, säger Michael Rodgers.

Trump: Demokraterna har hittat på

De nya uppgifterna kommer bara timmar efter att den amerikanska presidenten återigen tagit till Twitter för att kommunicera med omvärlden.

I en serie av tre tweet gick Donald Trump hårt åt de spekulationer om samarbete mellan hans kampanj och Vladimir Putin som kantat hans presidentskap.

Bland annat poängterade han att James Clapper, före detta chef för amerikanska underrättelsetjänsten, "och andra" sagt att det inte finns några bevis för att presidenten ska ha konspirerat med Ryssland.

Han kallade uppgifterna för falska nyheter, och menade att det var något som demokraterna hittat på för att ta fokus från ett dåligt valresultat.

 

 

 

 

I stället för att utreda detta vidare tycker Donald Trump att man ska fokusera på att hitta den eller de personer som läcker hemlighetsstämplad information.

James Clapper.Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Kreml om misstankarna mot Ryssland: "Hysteri"

 

James Clapper: Står fast vid misstankarna

James Clapper sade tidigare i år att det inte fanns några bevis för att någon i Trumps kampanj konsipirerat med ryssarna – i alla fall inte innan Clapper slutade som chef.

Han har även sagt underrättelsetjänsten står fast vid misstankarna om att ryska krafter utfört hackerattacker mot USA under amerikanska valrörelsen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag