Ett amerkanskt F 22-plan lyfter från den sydkoreanska flygbasen i Gwangju. Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNEtt amerkanskt F 22-plan lyfter från den sydkoreanska flygbasen i Gwangju. Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ett amerkanskt F 22-plan lyfter från den sydkoreanska flygbasen i Gwangju. Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ett amerikanskt F22-plan på landningsbanan i Gwangju. Foto: / AP TT NYHETSBYRÅNEtt amerikanskt F22-plan på landningsbanan i Gwangju. Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett amerikanskt F22-plan på landningsbanan i Gwangju. Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN

Vita huset: Risken ökar för kärnvapenkrig

Publicerad

I dag inleder USA och Sydkorea en stor gemensam militärövning.

Nordkorea anklagar Donald Trump för att "be om kärnvapenkrig" – och Vita husets säkerhetsrådgivare HR McMaster stämmer in:

– Jag anser att risken ökar varje dag, säger han enligt CNN.

I förra veckan genomförde Nordkorea ytterligare en testskjutning av en ballistisk robot, som den här gången tros ha kunnat nå amerikanskt territorium.

Missilen beskrivs som den mest kraftfulla hittills – samtidigt ska den ha haft problem med nedgången, enligt CNN.

Samtidigt som retoriken hårdnar mellan USA och Nordkorea inleds nu en militärövning där amerikanska stridsflyg anlänt på sydkoreansk mark.

LÄS MER: Nordkoreas miss – missilen gick sönder vid nedgång

Amerikanska F-22 har setts cirkulera över Sydkorea på måndagen, och kommer bland annat att få sällskap av marinkårens stridsflygplan F-35.Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN

"En provokation som kan leda till kärnvapenkrig"

Flygövningen mellan USA och Sydkorea är utformad för att öka stridseffektiviteten, rapporterar CNN. 

Utöver 230 flyg deltar 12 000 soldater i den veckolånga övningen.

– Det är en öppen provokation mot Nordkorea som kan leda till kärnvapenkrig vilken stund som helst, säger en nordkoreansk kommentator i den statsägda nordkoreanska dagstidningen Rodong Sinmun enligt CNN.

Sydkoreanska demonstranter har under helgen stått utanför USA:s ambassad i Seoul i protest mot övningen. I stället för militärövningar uppmanar de till fredssamtal mellan länderna.

Sydkoreanska demonstranter har under helgen stått utanför USA:s ambassad i Seoul i protest mot övningen. Foto: JEON HEON-KYUN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA och Sydkorea i gemensam flygövning

Militärövningen innehåller den hittills största samlingen av femte generationens jaktplan någonsin i Sydkorea, uppger det amerikanska flygvapnet för nyhetskanalen. Amerikanska F-22 har setts cirkulera över Sydkorea på måndagen, och kommer bland annat att få sällskap av marinkårens stridsflygplan F-35.

Under en konferens i helgen säger Vita husets säkerhetsrådgivare HR McMaster att risken för krig på Koreahalvön ökar varje dag.

– Nu pågår en kapplöpning för att lösa det här problemet, säger han enligt CNN.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag