Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vita huset: Nordkorea bakom hackerattack

Tom Bossert, Vita husets nationella säkerhetsrådgivare.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
"WannaCry" drabbade 300 000 datorer i 150 länder.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Företag världen över drabbades i våras av en av historiens största cyberattacker.

Nu anklagar USA och Vita huset Nordkorea för att ligga bakom attacken.

"Attacken var omfattande och kostade flera miljarder, och Nordkorea är direkt ansvariga", skriver Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Tom Bossert i Wall Street Journal, enligt Reuters. 

Det var den 12 maj tidigare i år som den massiva cyberattacken "WannaCry" slog till världen över. Totalt drabbades 300 000 datorer vid företag och institutioner i totalt 150 länder, i en attack som har beskrivits som en av de största någonsin.

De som påverkades var datorer med operativsystemet Microsoft och gick ut på att låsa filer på datorerna för att sedan kräva en betalning för att återställa dem igen.

Nu anklagar Vita huset Nordkorea för att ligga bakom attacken.

"Attacken var omfattande och kostade flera miljarder, och Nordkorea är direkt ansvariga", skriver Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Tom Bossert i Wall Street Journal, enligt Reuters. 

 

LÄS MER: Tillerson avslöjar USA:s hemliga plan mot Nordkorea 

 

Bossert: Kommer att ställas till svars

Bossert skrev att alla de som skadar USA kommer att ställas till svars. Han gick dock inte in mer på eventuella åtgärder man kan komma att ta mot Nordkorea.

Tidigare i höstas gick även Storbritanniens säkerhetsminister Ben Wallace ut och anklagade Nordkorea för att ligga bakom attacken. 

Storbritannien var ett av de länder som drabbades hårdast av attacken, där bland annat stora delar av landets sjukvårdssystem NHS blev helt utslaget.

– Vi är så säkra på den saken som vi kan vara, sa Wallace.

 

LÄS MER: Agent försökte sälja robot från Nordkorea 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.