Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps tweet om Sverige-utspelet

Margot Wallström svarar efter Trumps utspel. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

USA:s president Donald Trump gick till angrepp mot Sverige i sitt tal i Florida.

Foto: Paul Hennessy / POLARIS/IBL POLARIS

Ett knappt dygn efter sitt oväntade utspel om Sverige gav Donald Trump själv svar på Twitter.

Foto: Paul Hennessy / POLARIS/IBL POLARIS

Efter Trumps utspel om Sverige har svenska ambassaden i USA kontrat.

De skriver i en tweet att man ser fram emot att informera USA om var Sverige står avseende migrations- och integrationspolitiken.

– Vi ser tyvärr en generell tendens att förekomsten av felaktiga uppgifter ökar, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

Det var under natten mot söndag, svensk tid, som Donald Trump plötsligt pekade ut Sverige i ett tal inför tusentals åskådare.

– Ni ser vad som hände i går kväll i Sverige? I Sverige! Där tog man in många personer och där har man problem som man aldrig har sett förut, sa presidenten.

Som Expressen omedelbart kunde rapportera handlade det hela om ett inslag som Donald Trump sett på Fox news. Men osäkerhet fanns och det närmaste dygnet följde spekulationer om vad Trump egentligen menade. Sent på söndagskvällen kom svar från både Vita huset och presidenten själv.

Det inleddes med att en talesperson för Vita huset att tonade ner presidentens uppmärksammade Sverige-uttalanden.

Många internationella sajter skriver om Donald Trumps svar till Sverige. Här är CNN.
Daily Mail.

Vita huset tonade ner

Trump talade i allmänna ordalag om ökande brottslighet och händelser i närtid, inte om en specifik händelse, hette det enligt Reuters.

– Han pratade generellt om ökad kriminalitet och händelser på senaste tiden, utan att referera till en specifik incident, säger Vita husets vice pressekreterare Sarah Sanders, och fortätter.

– Jag tror att han hänvisade till ett inslag han hade sett kvällen innan som handlade om just det ämnet.

Fox News.

Vita husets kommentar under söndagen kom som ett svar efter att Sveriges ambassadör i Washington skickat en förfrågan om vad uttalandet handlade om.

Vid 23-tiden kom så tweeten där Donald Trump själv bekräftade uppgifterna:

"Mitt uttalande om vad som händer i Sverige grundades på ett inslag som sändes på Fox News och som handlade om migranter och Sverige"

 

 

 

 

Efter tweeten har svenska ambassaden i USA skrivit ett inlägg där man meddelar att man gärna informerar USA om var Sverige står avseende migrations- och integrationspolitiken.

 

 

 

 

– Det är bra att vi i går fick svar på vad president Trump menade när han i ett tal nämnde Sverige. Vi har löpande diplomatiska kontakter med amerikanska företrädare och inom ramen för dessa kontakter informerar vi om hur det ser ut i Sverige inom olika områden, säger utrikesminister Margot Wallström.

Hon fortsätter:

– UD och ambassaderna arbetar kontinuerligt med att sprida en korrekt och rättvis bild av Sverige. Vi ser tyvärr en generell tendens att förekomsten av felaktiga uppgifter ökar.

I tweeten från Sveriges ambassad i USA skriver man att man ser fram emot att informera den amerikanska administrationen om hur de svenska lagarna kring migration ser ut.

Men hur den här kontakten kommer att se ut vill UD inte gå in på, mer än att den i så fall troligen sköts via den amerikanska ambassaden.

– Vi har noterat att han säger att det är inslaget på Fox news som han hänvisar till, vi vet vad det är för dokumentär som han hänvisar till, säger Katarina Axelsson, vid UD:s presstjänst.

Enligt uppgifter till Aftonbladet överväger UD att informera med statistik på tjänstemannanivå – och att vända sig till vanliga amerikanska medborgare i sociala medier för att motarbeta en falsk bild av Sverige."

Trumps attack mot Sverige har blivit en världsnyhet och flera stora internationella medier, däribland CNN, Politico och BBC, refererar till utspelet.

Dee refererar till UD:s tweet och tar även upp reaktioner från före detta utrikesminister Carl Bildt och det officiella Sverigekontot på Twitter.

"Sverige är under attack"

Inslaget som Trump refererar till handlade om en dokumentär som har gjorts av filmskaparen Ami Horovitz.

Så här såg inslaget ut:

 

 

I inslaget, och i dokumentären, riktas stark kritik mot Sverige och hur man har hanterat flyktingskrisen. Bland annat nämner Horovitz att svenska myndigheter, och regeringen, försöker mörka sanningen om vilka som begår brott i landet.

På Facebook kommenterar Ami Horovitz den hysteri som har följt Trumps uttalande.

"Jag tycker att alla mediebolag världen över som har rapporterat om min intervju med Tucker Carson och som attackerar presidenten missar poängen. Sverige är under attack på grund av deras öppna dörrar för islamisk immigration".