Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vita huset inleder jakt på de som läckte

Snart inleds troligen jakten på de skyldiga till läckan.Foto: Pablo Martinez Monsivais

Vita huset inleder troligen jakten på dem som läckt topphemliga uppgifter om säkerhetstjänsten NSA:s övervakning av telefonsamtal och datatrafik, säger regeringstjänstemän i Washington.

Utredare blir med säkerhet FBI och justitiedepartementet.

Den avslöjade övervakningen väckte ilska och upprördhet i Europa, där många har fått sina värsta farhågor om USA:s IT-jättar, som Apple, Facebook, Google och Microsoft, bekräftade. EU-kommissionen anser att nya lagar måste stiftas snabbt sedan dessa företag släppt in NSA:s agenter i sina servrar

– Monstruöst, sade den tyska kommissionären för dataskydd och informationsfrihet Peter Schaar.

– Försäkringar från USA:s regering om att övervakningen inte riktats mot amerikanska medborgare utan mot människor utanför USA lugnar mig inte alls, fortsatte han.

Stöd i kongressen

Övervakningsystemen som USA:s säkerhetstjänst NSA utvecklat under president Barack Obama har starkt stöd i kongressen – även bland dem som annars hör till Obamas skarpaste kritiker.

Några få kongressledamöter har begärt undersökningar eller förhör bakom stängda dörrar efter de senaste dagarnas avslöjanden. En liten kongressgrupp har lagt fram ett lagförslag för att stoppa NSA:s "spioneri på USA:s medborgare".

Välbalanserat, säger Obama

President Obama vidhöll på fredagen sitt stöd för övervakningen, som han sade var välbalanserad mellan kraven på personlig integritet och säkerhetsomsorg. Han hävdade att kontrollen bidragit till att skydda landet mot terrorattacker. Han sade också att kongressen blivit fullständigt informerad.

"En katastrofal kollaps för rättsstaten", kommenterade veteranen på att sprida amerikanska hemligheter, Julian Assange. Wikileaksgrundaren Assange sade att USA:s regering försöker två sina händer i samband med det avslöjade IT-spioneriet.