Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vita huset inför vaccinkrav

Biden presenterade ny handlingsplan för att bromsa smittan i landet.
President Joe Biden meddelade nya vaccinkrav på torsdagen.
Foto: OLIVER CONTRERAS/UPI/SHUTTERSTOCK / OLIVER CONTRERAS/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Under ett tal på torsdagen meddelade USA:s president Joe Biden nya vaccinkrav för 100 miljoner amerikaner.

Kraven gäller bland annat alla offentliganställda i landet.

– Om du vill jobba tillsammans med den federala regeringen: vaccinera dig, sa Biden i talet.

Utöver de vaccinkrav som USA:s president Joe Biden meddelade under ett tal på torsdagen skickade han också skarpa uppmaningar till delstaternas guvernörer. Biden önskar att de ska uppmana all skolpersonal att vaccinera sig – och han menade allvar, lyder de inte kommer ha avskeda dem.

– Om guvernörerna inte hjälper oss att minska smittspridningen kommer jag använda min makt som president för att avsätta dem, sa Biden i talet.

Vaccinkrav för alla offentliganställda

Bland de vaccinkrav som vita huset nu inför återfinns bland annat offentliganställda. Biden meddelade under talet att alla personer som jobbar inom den federala verksamheten kommer behöva vara vaccinerade, det gäller även för personer som arbetar på uppdrag av federala administrationer.

– Om du vill jobba tillsammans med den federala regeringen: vaccinera dig, sa Biden.

Biden: ”Det handlar inte om frihet och fria val”

Det mest skarpa vaccinkravet kommer dock gälla för företagare. Biden meddelade att alla företag, med mer än 100 anställda, kommer omfattas av vaccinkrav. Kravet gäller också för all vårdpersonal, oavsett om de jobbar på sjukhus eller inom hemtjänst.

– Det handlar inte om frihet och fria val, det handlar om att skydda sig och personer i närheten, personer som du jobbar med, personer du älskar, sa Biden.

Totalt 100 miljoner amerikaner omfattas av de nya vaccinkrav som president Joe Biden meddelade under sitt tal på torsdagen.

Här ramlar president Joe Biden – tre gånger

USA:s president sågs snubbla flera gånger på väg in i Air Force One

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.