Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vita Huset hemlighöll samtal mellan USA och Ukraina

Visselblåsaren anklagar USA:s president för att utöva maktmissbruk.
Demokraternas talman i representanthuset Nancy Pelosi.Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Donald Trump anklagas för att ha missbrukat sitt ämbete.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Vita Huset försökte undanhålla vad som sagts under ett telefonsamtal mellan Ukrainas president och Donald Trump, enligt en visselblåsares rapport.

Under samtalet ska Donald Trump ha utövat påtryckningar för att få till en granskning av hans rival, före detta vicepresidenten Joe Biden.

Visselblåsaren anklagar USA:s president för att utöva maktmissbruk för att ge sig själv en fördel i nästa presidentval.

– Det här är en mörkläggning, säger Demokraternas talman i representanthuset Nancy Pelosi.

Den omtalade rapporten lämnades in till den amerikanska senaten och representanthuset i mitten av augusti. 

Den offentliggjordes under torsdagseftermiddagen svensk tid, och är skriven av en okänd visselblåsare, som enligt New York Times ska vara en manlig CIA-agent.

I sin rapport säger visselblåsaren att hen har talat med ”ett halvt dussin personer” som misstänker att Trump missbrukar sin makt som president för personlig vinning.

Rapporten har fått Demokraterna i representanthuset att inleda en formell utredning om Donald Trump ska dras inför riksrätt. 

Nya uppgifter om Trump och visselblåsaren.

– Det här är en mörkläggning, säger talmannen Nancy Pelosi.

– Vi såg någonting som gjorde att alla tvivel om vi skulle gå vidare med detta försvann.

”Presidenten missbrukar makt inför valet 2020”

Jag har fått information från ett flertal regeringstjänstemän att USA:s president använder sitt ämbetes makt för att be ett annat land att agera i valet 2020.”, skriver visselblåsaren.

Denna aktion inkluderar, bland flera andra saker, att utöva påtryckningar mot ett annat land att utreda en av presidentens främsta politiska rivaler.

Visselblåsarens rapport är nu offentliggjord.
Visselblåsaren hävdar att högt uppsatta personer inom Vita Huset försökte undanhålla Trumps samtal med Zelenskyj.

Rivalen som åsyftas är före detta vicepresidenten och favoriten att möta Donald Trump i nästa års presidentval; Joe Biden.

Det ”andra landet” är Ukraina, och visselblåsaren åsyftar specifikt ett telefonsamtal mellan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Donald Trump den 25 juli.

Visselblåsaren skriver att samtalet hade ”besvärat” flera tjänstemän i Vita Huset, och att det var troligt att de just bevittnat att presidenten ”missbrukade sitt ämbete för sin egen vinning”.

Försökte ”mörka” vad Trump sa till Zelenskyj

Enligt visselblåsaren hade högt uppsatta personer inom Vita Huset agerat för att undanhålla alla spår av telefonsamtalet: inklusive den transkribering som görs av alla presidentens telefonsamtal.

Expressens utrikesredaktör om senaste turerna kring Trump.

”Tjänstemän i Vita Huset berättade för mig att de blev 'instruerade' av Vita Husets jurister att ta bort den elektroniska transkriberingen från det datorsystem där sådana transkriberingar brukar sparas”.

Samtalets transkribering sparades istället ned i ett separat system för klassificerad information som kan utgöra en risk för rikets säkerhet.

Detta, skriver visselblåsaren, var fel och maktmissbruk, eftersom samtalet inte innehöll ”någonting som var det minsta känsligt ur ett nationellt säkerhetsperspektiv”, utan enbart för Donald Trump själv.

Trump svarar på Twitter

Bara minuter efter att visselblåsarens rapport offentliggjordes, tog Donald Trump till Twitter – helt i versaler.

”DEMOKRATERNA FÖRSÖKER FÖRSTÖRA DET REPUBLIKANSKA PARTIET OCH ALLT SOM DET STÅR FÖR. HÅLL SAMMAN, SPELA DERAS SPEL, OCH KÄMPA HÅRT REPUBLIKANER. VÅRT LAND STÅR PÅ SPEL,” skriver Donald Trump.

I en uppföljande, felstavad, tweet citerar Donald Trump juristen och före detta åklagaren Robert Ray, som ska ha sagt att det inte finns tillräckligt för att kunna dra honom för riksrätt.

Donald Trump twittrade efter att rapporten offentliggjordes.

Båda tweetsen togs senare ned från mikrobloggsajten.

Senare under kvällen, svensk tid, mötte Donald Trump en församlad presskår och kallade sitt samtal med Ukrainas president ”perfekt”.

Innan dess talade Trump vid ett privat event i New York där han jämförde visselblåsarens uppgiftslämnade med ”spioner” och ”landsförrädare”

– Jag vill veta vem personen är, vem är personen som gav visselblåsaren informationen? För det är som en spion, sa Trump enligt LA Times. 

– Vet ni vad vi brukade göra på den gamla tiden, när vi var smarta? Eller hur? Spioner och landsförräderi, det brukade vi hantera lite annorlunda än vi gör nu.

Det framgår inte exakt när Donald Trump anser att den ”gamla tiden” är.

Flera demokrater i Representanthuset reagerar nu på Trumps påhopp på visselblåsaren och kallar det ”hot av vittne”.

”Hot om våld från vårt lands ledare har en avskräckande effekt på hela systemet med visselblåsare, vilket får stora konsekvenser för vår demokrati och nationella säkerhet”, skriver bland andra Eliot Engel, ordförande för utrikesutskottet i representanthuset i ett uttalande, enligt CNN.

https://twitter.com/CBSNews/status/1177268303477297155

DETTA HAR HÄNT

25 JULI

Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talas vid i telefon. Under samtalet frågar Trump om Zelenskyj kan ”titta närmare” på Joe Biden och hans son.

 

26 JULI

USA:s representant i Ukraina Kurt Volker, och USA:s EU ambassadör Gordon Sondland träffar Zelenskyj för att diskutera ”hur han kan navigera presidentens krav”, enligt visselblåsar-rapporten.

 

12 AUGUSTI

En visselblåsare lämnar in en rapport där hen anklagar Donald Trump för att indirekt ha utövat påtryckningar mot Zelenskyj under samtalet då USA hade utlovat nästan 400 miljoner dollar i militärt stöd till Ukraina.

 

18 SEPTEMBER

Washington Post publicerar en artikel om visselblåsarens rapport.

 

24 SEPTEMBER

Nancy Pelosi säger att Demokraterna inleder en formell utredning om Trump ska dras inför riksrätt.

 

25 SEPTEMBER

Justitiedepartementet publicerar en sammanfattning av det transkriberade telefonsamtalet. Trump och Zelenskyj träffas under FN-mötet i New York.

 

26 SEPTEMBER

En de-klassificerad version av visselblåsarens rapport släpps.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.