Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vita Huset erkänner: USA för krig mot IS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Barack Obama.
Foto: Gary Cameron

Både Pentagon och Vita huset erkänner att det nu förs ett krig mot jihadistmilisen Islamiska staten (IS). USA:s utrikesminister John Kerry får i Kairo medhåll om att hotet från IS kräver ett globalt svar.

– USA är i krig med IS på samma vis som vi är i krig med al-Qaida och al-Qaida-anknutna jorden runt, säger Vita husets talesman Josh Earnest enligt AFP.

USA:s försvarshögkvarter Pentagons John Kirby ger samma besked.

John Kerry vill dock undvika termen krig.

– Vi är upptagna med en stor antiterroroperation, och den kommer att bli långvarig, säger han under sin pågående rundresa i Mellanöstern och arabvärlden, rapporterar medier.

– Jag tror att krig är fel ordval och analogi. Faktum är att vi arbetar med en väldigt omfattande global ansträngning för att minska terroraktivitet.

Globalt svar

Kerry är i regionen för att söka stöd för den internationella koalition president Barack Obama vill bygga mot IS. På lördagen höll han en presskonferens i Kairo med sin egyptiske kollega Sameh Shoukri, som förklarade att IS har förbindelser med andra militanta grupper i bland annat Egypten. Shoukri talade om ett globalt svar på jihadisthotet.

Egypten är en gammal trogen USA-allierad, men relationen har vacklat under de senaste våldsamma åren. Kerry förklarade att han för "rättframma" samtal om Kairo-regimens hantering av mänskliga rättigheter.

Hittills har tio arabländer givit stöd till den "breda koalition" mot IS som USA försöker bygga. Kerry har däremot uteslutit Iran från att delta i offensiven.

"Iraks söner"

Bilden av ett fullskaligt krig kan också stärkas av att Kerry, som CNN rapporterar, har utsett den pensionerade fyrstjärnige generalen John Allen till att koordinera den internationella insatsen mot Islamiska staten.

Allen är tidigare befälhavare för amerikanska styrkor i Afghanistan. Han har också lång erfarenhet från Irak, där han hade en framträdande roll under operationerna med "Uppvaknandet". Det var en till början USA-stödd rörelse som stred i Anbarprovinsen mot al-Qaida-anknutna grupper fram till 2008. Milisen, även känd som Iraks söner, ansågs ha del i amerikanska framgångar, men inkorporerades aldrig i regeringsstyrkorna av premiärminister Nuri al-Maliki. Och vissa av dem som stred för Iraks söner har nu enligt CNN gått över till IS.

Enligt USA:s underrättelsetjänst CIA har IS upp till 31 500 krigare i Irak och Syrien. Rörelsen, ökänd för brutala metoder och terrorstämplad i USA, kontrollerar stora landområden i båda länderna där den utropat ett kalifat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.