Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vita Hjälmarnas medgrundares svenska fru förhörd om dödsfallet

James Le Mesurier hittades död utanför sin bostad i Istanbul i måndags morse. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Pressuppbåd utanför James Le Mesuriers bostad i stadsdelen Beyoglu. Foto: EMRAH GUREL / AP TT NYHETSBYRÅN

Medgrundaren av hjälporganisationen Vita Hjälmarna - James Le Mesurier - svenska fru har förhörts i utredningen om hans död.
Hon sov när maken ska ha fallit från parets balkong i Istanbul. 

Turkisk polis utreder James Le Mesuriers dödsfall för att utesluta andra orsaker än att det handlar om ett olycksfall. 

James Le Mesurier, 48, var tidigare arméofficer och specialsoldat och medgrundare av hjälporganisationen Vita hjälmarna som hjälpt nödställda i syriska krigszoner. 

Han är gift med en svensk kvinna. 

Under måndagen hittades James Le Mesurier avliden på gatan utanför sitt hus, i stadsdelen Beyoglu i Istanbul, av en förbipasserande som var på väg till den lokala moskén för morgonbön, rapporterar turkiska nyhetssajten Hurriet Daily News

Turkiska myndigheter utgår från att dödsfallet beror på att han fallit från balkongen på tredje våningen – men har startat en utredning för att utesluta andra dödsorsaker. 

Det meddelar stadens guvernörsstab i ett uttalande.  

Den enda person som befann sig i lägenheten tillsammans med Le Mesurier innan han dog var hans svenska fru. 

Den svenska frun: ”Vi tog sömntabletter tillsammans”

– Jag var vaken med min make till ungefär klockan 4 på morgonen. Vi tog sömntabletter tillsammans. Jag vaknade när det knackade på dörren vid 05.30 - 6 på morgonen. När jag inte såg min make tittade jag ut genom fönstret från tredje våningen och såg honom ligga på marken, säger frun i polisförhör, enligt Hurriet Daily som ska ha tagit del av förhören. 

Hon uppger även att maken den senaste tiden varit stressad och nyligen börjat ta sömnpiller och annan medicin.  

Dödsfallet har fått stor uppmärksamhet på grund av James Le Mesuriers bakgrund. 

James Le Mesurier har genom sin organisation ”Mayday Rescue Group”, som finansierats av FN och olika regeringar, utbildat Vita Hjälmarna i livräddningsoperationer. 

Ryssland anklagade Le Mesurier för att vara agent

Vita Hjälmarna ska ha räddat tusentals liv under sina insatser i inbördeskrigets Syrien och var officiellt kända som ”Syriens civilförsvar”. De har dock enbart verkat i landets rebellkontrollerade områden. 

I förra veckan kom Ryssland med anklagelser om att Le Mesuriert hade en bakgrund som agent i brittiska MI 6, något som det inte finns några bekräftelser på.

– De Vita Hjälmarnas medgrundare, James Le Mesurier, är en tidigare agent för brittiska MI6, sade Maria Zakharova, talesperson för ryska utrikesministeriet i ett uttalande på Twitter. 

Storbritanniens FN-ambassadör Karen Pierce har dementerat uppgifterna om att Le Mesurier ska ha verkat som agent som osanna. 

– De ryska anklagelserna mot honom, som kom från ryska utrikesministeriet att han var spion, är kategoriskt osanna, säger hon till BBC.  

Patrik Oksanen: ”Omfattande förtalskampanj”

Patrik Oksanen är expert på ryska påverkansoperationer och verksam som senior fellow vid tankesmedjan ”Fri Värld”, som bedriver opinionsbildning inom utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. 

– Det vi har sett är att det finns en omfattande förtalskampanj mot de Vita Hjälmarna som förs fram av Ryssland och Syrien och deras allierade i världen. Och det här är ett narrativ som funnits väldigt länge: att de är antingen islamister, jihadister eller västerländsk underrättelsetjänst och så vidare. Det är en global förtalskampanj. Det här är inte första exemplet och det är inte det sista exemplet, säger Patrik Oksanen. 

Patrik Oksanen menar att Rysslands påståenden syftar till att undergräva det civilförsvar som funnits i Syriens rebellkontrollerade områden. 

Parlamentsledamot vill att brittiska myndigheter ska utreda

Den brittiska parlamentsledamoten Tom Tugendhat, som sitter i utrikesutskottet, säger till Financial Times att han är ”djupt bekymrad” över Le Mesuriers dödsfall. 

Han menar att brittiska myndigheter borde få medverka i den turkiska utredningen. 

– Hans heroiska arbete för att försvara mänskliga rättigheter i Syrien har tyvärr gett honom många fiender, och ryska myndigheter har återkommande anklagat honom för kopplingar till terroristorganisationer, säger Tom Tugendhat till tidningen.

Fotnot: I en första version var inte tydlig nog med vilka som framförde anklagelserna och att dessa tillbakavisats. Detta har nu korrigerats