Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vita änkan" efterlyst efter attacken i Nairobi

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jason Straziuso

Brittiska Samantha Lewthwaite, 29, alias vita änkan, pekas ut som inblandad i attacken mot ett köpcentrum i Nairobi där minst 72 personer miste livet.

Nu har hon efterlysts internationellt av Interpol, rapporterar flera utländska nyhetsbyråer.

Samantha Lewthwaite flydde från Storbritannien efter att hennes man Germaine Lindsay, då 19 år, sprängde sig själv och dödade 26 passagerare i Londons tunnelbana 2005.

Hon är misstänkt för inblandning i flera terrorattentat i Östafrika, bland annat en attack mot ett köpcentrum i hamnstaden Mombasa för två år sedan.

Efter terrorattacken i Nairobi eftersöks hon nu i hela världen.

"Farlig i hela världen"

Interpol, samarbetsorganisationen för världens poliskårer, har nu skickat ut ett meddelande till sina 190 medlemsländer med det klara budskapet: Lewthwaite bör gripas direkt om hon hittas och överlämnas till Kenya.

Interpol varnar även för hur farlig Lewthwaite är.

– Genom att efterlysa henne genom Interpol säkerställer kenyanska myndigheter att alla 190 medlemsstater är medvetna om hur farlig hon är, inte bara i regionen utan också i hela världen, säger Interpols generalsekreterare Ronald K. Noble.

Det har funnits uppgifter om att Lewthwaite själv dog i terrorattacken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.