Lotta Linderson är stolt över att hon efter några månaders löpträning klarade att springa en mil. Foto: Mikael Sjöberg
Lotta Linderson är stolt över att hon efter några månaders löpträning klarade att springa en mil.  Foto: Mikael Sjöberg

Visst kan du jogga även om du är otränad

Publicerad

Det är lättare än du tror att komma i gång och jogga. Och det funkar även för dig som är otränad eller har fyllt både 40 och 50. Med löparproffset Malin Ewerlöf Krepps nybörjarschema och bästa tips får du en flygande start.

- Det finns ingen åldersbegränsning när det gäller löpning. Det går att börja i vilken ålder som helst, och du kan hålla på så länge du inte har några allvarliga krämpor, säger löparexperten Malin Ewerlöf Krepp, 40, som tillsammans med Kenneth Gysing är aktuell med boken "Bli en bättre löpare" (Fitnessförlaget).

Men om du aldrig har joggat tidigare, eller har haft ett längre uppehåll, gäller det att starta på rätt sätt. Då behöver du börja försiktigt och ha en långsiktig plan.

 

Börja med korta pass då du varvar lätt joggning med gång. Det räcker med 20 minuter per pass. Allt eftersom kan du förlänga tiden du joggar genom att trappa upp några minuter varje vecka.

Malin Ewerlöf Krepp. Foto: Eric Josjö
- Knepet är att hålla igen i början, att nästan ha handbromsen i. Träna hellre mindre men ofta, än mycket och sällan. Ett av de vanligaste nybörjarmisstagen är att börja för hårt, då är det lätt att få ont, bli sjuk eller tappa sugen.

 

Malin Ewerlöf Krepp rekommenderar att du försöker få till tre pass i veckan för att riktigt komma in i löpningen och för att få kontinuitet på träningen. Din kropp behöver också vänja sig vid belastningen, därför ska du inte anstränga dig till max.

- Efter sex till åtta veckor brukar det ha skapats någon slags grund, att klara av att jogga fem kilometer är då rimligt för de flesta.

Ganska snabbt kommer du att märka de positiva effekterna av löpningen. Du kan bli piggare och mindre stressad, gå ner i vikt, få mer ork, bättre kondition och bättre sömn.

- Löpning är effektiv träning eftersom det inte är särskilt tidskrävande och du får ut mycket av det. Du jobbar med hela kroppen och kan snabbt förbättra dig, säger Malin Ewerlöf Krepp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag