Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Visselblåsaren Kompass frias

Domaren tycker inte att Anders Kompass "agerat utanför ramen av sina befogenheter".Foto: Un Photo/Violaine Martin

USA. En oberoende panel ger FN mycket frän kritik för hanteringen av misstankarna om utländska truppers sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken (CAR).

Men den visselblåsande svensken Anders Kompass anses i stort ha agerat riktigt.

FAKTA

OHCHR, kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, är en byrå inom FN. OHCHR arbetar med att uppmärksamma det internationella samfundet på utvecklingen av de mänskliga rättigheterna i världen och med att förstärka och stödja FN-systemets arbete på området.

Högkommissarien för också dialog med enskilda stater, underlättar för tekniskt samarbete och har mandat att integrera mänskliga rättigheter i arbetet som utförs av andra FN-organ.

Övergreppen ska ha utförts av 13 franska soldater, tre från Tchad och två från Ekvatorialguinea mot flera 8–13-åriga barn i eller nära flyktinglägret M'Poko i CAR:s huvudstad Bangui mellan december 2013 och juni 2014. En intern rapport om övergreppen lämnades sommaren 2014 till franska åklagare av svensken Anders Kompass, som arbetar för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR), eftersom FN som organisation inte agerade.

Kompass anklagades internt för allehanda missgrepp och stängdes av från sin tjänst, men det beslutet hävdes efter stark kritik.

"Allvarliga brister"

Nu anser en tre personer stark oberoende utredning under den kanadensiska domaren Marie Deschamps att Kompass "inte agerat utanför ramen av sina befogenheter". Enligt SVT Nyheter får dock svensken kritik i fråga om anonymisering av offren i den läckta rapporten.

Utredningen menar dock att FN-organens oförmåga att agera under flera månader visar på "allvarliga brister".

"Det slutliga resultatet var ett stort institutionellt misslyckande vad gäller att reagera på anklagelserna på ett meningsfullt sätt", står det i rapporten.

Höga FN-anställda risas

Först sedan händelserna läckt till medierna i april i år började det röra sig i FN-kontoren, och under tiden kan de utsatta barnen ha levt i risk för påtryckningar, hot eller våld.

"Inga steg vidtogs över huvudtaget för att hitta barnen, förflytta dem ut ur M'Poko-lägret eller att bedöma deras säkerhetsläge förrän i maj 2015", står det i rapporten.

En av dem som kritiseras särskilt hårt av utredningen är Babacar Gaye, som var chef för FN-styrkan Minuscas i CAR tills han fick sparken i augusti. En annan som brännmärks för oförmåga att agera innan medierna larmats är Leila Zerrougi – FN-chefen Ban Ki-Moons särskilda sändebud för barn i konflikter. Ytterligare en annan som får kritik är Carman Lapointe, som var chef för FN:s revisionsorgan (OIOS) innan hon pensionerades nyligen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.