Karl-Henrik Grinnemo är en av de fyra visselblåsarna i Macchiarini-fallet. Foto: PrivatKarl-Henrik Grinnemo är en av de fyra visselblåsarna i Macchiarini-fallet. Foto: Privat
Karl-Henrik Grinnemo är en av de fyra visselblåsarna i Macchiarini-fallet. Foto: Privat
Paolo Macchiarini. Foto: LORENZO GALASSI / AP TT / NTB SCANPIXPaolo Macchiarini. Foto: LORENZO GALASSI / AP TT / NTB SCANPIX
Paolo Macchiarini. Foto: LORENZO GALASSI / AP TT / NTB SCANPIX

Visselblåsaren: ”Det är en rättsskandal”

Publicerad

Han är en av de fyra visselblåsarna i Macchiarini-fallet.

Efter att skandalkirurgen friats från åtal är läkaren Karl-Henrik Grinnemo upprörd.

– Detta är en rättsskandal och jag känner en extrem tomhet.

Under torsdagen stod det klart att kirurgen Paolo Macchiarini inte åtalas för vållande till annans död efter struprörsoperationerna på Karolinska  universitetssjukhuset i Solna.

Alla fyra förundersökningarna har lagts ned.    

 

LÄS ÄVEN: Dödsoffrets systers ilska efter beslutet 

 

Det har inte gått att bevisa att Macchiarini är skyldig till varken vållande till annans död, eller vållande till kroppsskada. 

Åklagarna menar dock att Macchiarini agerat oaktsamt.  

Paolo Macchiarini väckte stor uppmärksamhet

Macchiarini väckte internationell uppmärksamhet för sina transplantationer med konstgjorda organ. 

De tre som opererades i Sverige har dött.  

 

LÄS MER: ”Stötande att skandalkirurgen får gå fri”

Paolo Macchiarini.Foto: LORENZO GALASSI / AP TT / NTB SCANPIX

”Detta är en rättsskandal”

Läkaren Karl-Henrik Grinnemo var en av de fyra visselblåsarna i Macchiarini-fallet.

När Expressen pratar med honom efter beslutet att inte åtala Macchiarini känner han ”en extrem tomhet”.

– Jag blev väldigt förvånad, eftersom jag hade räknat med att det skulle väckas åtal i åtminstone något av fallen. Framför allt när det gäller den turkiska tjejen, alltså patient nummer tre. Så detta är en rättskandal, säger Karl-Henrik Grinnemo, som arbetar som överläkare på Toraxkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

 

LÄS ÄVEN: Nya turer kring Paolo Macchiarini 

 

Vad kan beslutet få för konsekvenser, tror du?

– I princip innebär det att man experimentera med patienter som är svårt sjuka, och som man inte har någon behandlingsmetod för. Det oroar mig väldigt mycket.

Beslutet påverkar mycket

Karl-Henrik Grinnemo menar även att åtalsbefrielsen mot Macchiarini påverkar honom både på ett privat och yrkesmässigt plan.

– Det känns just nu meningslöst att anmäla så här grova felaktigheter när inget ändå inte görs. Kan man i fortsättningen göra vad som helst med patienter, utan några rättsliga följder?                                    

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag