Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump gav grönt ljus – till nekade säkerhetsprövningar

President Trump. Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett tjugotal personer har fått godkänd säkerhetsprövning av Trumpadministrationen – efter att först ha blivit nekade av tjänstemän inom säkerhetstjänsten. 

Det berättar en visselblåsare inom säkerhetstjänsten på Vita huset för Washington post

Nu kallas personen som godkänt prövningarna inför rätta. 

Enligt dokument som Washington post tagit del av är det säkerhetsrådgivaren Tricia Newbold, som jobbat många år inom Vita huset, som slagit larm om händelserna. 

Enligt henne har över två dussin personer som av säkerhetsrådigvare fått sina säkerhetsprövningar nekade, fått beslutet ändrat av Trumpadministrationen. 

Orsakerna bakom de nekade besluten ska vara orosmål om utpressning, inflytande från främmande makt, brottslighet, intressekonflikter, finansiella problem eller droganvändning, skriver New York times.

”Det här är mitt sista hopp”

Newbold har jobbat med säkerhet inom Vita huset i över 18 år. I dokumenten som tidningen tagit del av framgår det att Newbold tidigare har varnat sina överordnade om situationen, och sedan fått ta konsekvenser av detta. 

– Jag skulle inte göra varken mig själv, mitt land eller mina barn en tjänst om jag bara lutade mig tillbaka med vetskapen om att de här problemen kan påverka den nationella säkerheten”, sa Newbold till den kommitté som ser över Vita huset-anställdas säkerhetsnivåer.

– Jag känner att det här är mitt sista hopp för att få tillbaka integriteten till Vita huset. 

På tisdagen rapporterade Washington Post att Representanthusets utredningskommitté röstat igenom att kalla säkerhetsansvarig Carl Kline inför rätta för att vittna om sin roll i godkännandet av säkerhetsprövningarna. 

Godkännandet av representant innebär att det är fritt fram för åklagare att kalla till sig Carl Kline.