Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Visselblåsare larmar om Trumps hemliga samtal

USA:s president ska under samtal med en utländsk ledare utlovat något ”akut oroande”.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump har under sommaren mottagit två brev från Nordkoreas ledare Kim-Jong un.
Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

En visselblåsare har slagit larm efter ett telefonsamtal mellan USA:s president Donald Trump och en utländsk ledare som bedöms som ”akut oroande”, skriver Washington Post

Toppdemokraten Adam Schiff hotar nu dra händelsen framför domstol då Trump-administrationen nekat till att lämna över uppgifter om samtalet. 

Trump ska under telefonsamtalet utlovat något olämpligt och enligt uppgifter till Huffpost ska samtalet involverat Ukraina. 

Den 12 augusti i år kom larmet om ett misstänkt samtal till Michael Atkinson, chef för underrättelsetjänsternas utredningsenhet. 

En tjänsteman som arbetar inom de amerikanska underrättelsetjänsterna hade då hört ett samtal mellan den amerikanska presidenten Donald Trump och en ännu oidentifierad utländsk ledare. 

Det berättar två källor för Washington Post

Under samtalet ska Trump utlovat något mycket oroväckande och tjänstemannen kände sig därav tvungen att använda sig av visselblåsarsystemet för att larma underrättelsetjänsten. 

”Akut oroande” 

När Michael Atkinson fick larmet bedömde han det som ”akut oroande” vilket ledde till att han var tvungen att anmäla händelsen till Joseph Maguire, chef för USA:s alla 17 underrättelseenheter och direkt underanställd presidenten. 

Trump har själv nekat till att han skulle sagt något olämpligt under samtalet och Joseph Maguire beslutade att uppgifter kring telefonsamtalet inte ska delges kongressen. 

”Ytterligare Fake News – det slutar aldrig! Varje gång jag pratar med en utländsk ledare förstår jag att flera personer lyssnar från olika amerikanska myndigheter. För att inte prata om alla i det andra landet.”, skriver Trump på Twitter och fortsätter: 

”Är någon verkligen så dum att man tror att jag skulle säga något olämpligt under ett samtal med så många deltagare.”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1174696521310363649

Presidentens uttalande om händelsen har dock inte stillat demokraterna som, efter att Trump-administrationen vägrat att ge ifrån sig information om samtalet, nu hotar med att dra händelsen inför domstol. 

Samtalet ska ha involverat Ukraina 

Under torsdagen höll representanthusets underrättelseutskott en utfrågning av Michael Atkinson gällande larmet. 

Utfrågningen skedde bakom stängda dörrar och det har ännu inte uppdagats vilken politisk ledare som Trump samtalat med under det aktuella telefonsamtalet. 

– Vi kommer att göra allt i vår makt för att kunna avgöra vad denna ”akuta oro” är. Vi kommer säkerhetsställa att vår nations säkerhet skyddas, sa Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, efter utfrågningen av Atkins skriver Washington Post

Adam Schiff, , ordförande för representanthusets underrättelseutskott.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vidare berättade Schiff att Atkins inte uppgivit några vidare detaljer kring larmet under utfrågningen.

Under torsdagskvällen skriver dock Huffpost att presidentens telefonsamtal ska ha involverat Ukraina. 

Trump har tidigare hårt kritiserat de amerikanska underrättelsetjänsterna för sitt arbete. Underrättelsetjänsterna har i sin tur svarat på kritiken genom att ifrågasätta Trumps hantering av hemligstämplade uppgifter. 

Samtalade med Vladimir Putin 

Spekulationerna kring vem den oidentifierade utländska ledaren är går nu vild amerikanska medier. 

Enligt Washington Post visar Vita husets handlingar att Trump haft kontakt med ett flertal utländska ledare under de fem veckorna innan larmet.  

Senast 31 juli talade Donald Trump i telefon med Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: TASS / MIKHAIL KLIMENTYEV/TASS/SIPA USA SIPA USA

Bland annat talade han i telefon med Rysslands president Vladimir Putin den 31 juli. Expressen har även skrivit om att Trump mottagit två brev från Nordkoreas ledare, Kim- Jong un under sommaren. 

Enligt The New York Times ska larmet inte endast gällt telefonsamtalet utan även involvera flera incidenter där Trump betett sig olämpligt. 

Näst upp till utfrågning av kongressens underrättelseutskott är Joseph Maguire,  chef för USA:s alla 17 underrättelseenheter och direkt underanställd presidenten, som kommer att förhöras under nästa vecka. Han har tidigare skickat ett brev till demokraten Adam Schiff där han skriver att larmet inte innehåller något som bör bedömas som ”akut oroande”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.