Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Visionen: Fler kan vilja ta nya vaccinet

Richard Bergström: Novavax ska främst användas som booster
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström hoppas att Novavax ska få fler att vaccinera sig.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Vaccinet Novavax kan komma till Sverige i början av nästa år.
Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN

Vaccin från Novavax kan komma till Sverige efter nyår.

En anledning är att det bygger på proteinteknik, vilket skulle kunna locka dem som varit skeptiska till mRNA-vaccinen som finns nu.

– Det finns de som kanske hellre vill ta detta, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Just nu används Pfizer och Modernas vaccin i Sverige. Men på måndag kan Novavax vaccin godkännas i EU. Sverige har inte fått några leveransplaner från företaget, men har beställt 4,1 miljoner doser.

– Om vi får ett par hundra tusen doser här i januari så är jag jätteglad, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Det har ännu inte kommit några rekommendationer för vilka som kan få vaccinet. Men enligt Richard Bergström finns det flera anledningar till att Sverige vill kunna använda det. 

Dels kan det bli aktuellt för personer med allergier, som har nedsatt immunförsvar eller inte kunnat få upp antikroppsnivåerna med mRNA-vaccinen.

Något annat som han diskuterat med Folkhälsomyndigheten, är att personer som varit skeptiska till mRNA-vaccinen även kanske skulle vara mer intresserade av vaccin som Novavax – eftersom det bygger på en proteinbaserad vaccinteknologi som är mer traditionell.

– Ett skäl till att vi har tagit in de här volymerna, och jag jobbar ju med Folkhälsomyndigheten varje dag, det är ju just det: Att det finns de som kanske hellre vill ta detta, säger Richard Bergström.

Beställt miljontals doser från Sanofi

Han vill inte uttala sig om personer skulle kunna få välja själva om de vill vaccineras med Novavax. Expressen har sökt Folkhälsomyndigheten som ännu inte återkommit om hur användningen av vaccinet skulle kunna se ut. Presstjänsten skriver att man inte kan ”föregå processen där Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och sedan Läkemedelsverket ska godkänna vaccinet för användning.”

Proteinvaccin och mRNA-vaccin

Proteinbaserat vaccin, som det från Novavax:

Vaccinet innehåller framodlat spikeprotein från coronavirusets yta, som används tillsammans med adjuvans som stimulerar kroppens immunförsvar. En teknik som används tidigare. Mindre känsligt vaccin än mRNA-baserat.


mRNA-vaccin, som de från Pfizer och Moderna:

Innehåller budbärar-RNA så att kroppen själv producerar coronavirusets ytprotein. Kroppen börjar sedan producera egna antikroppar. En teknik som nu används för första gången i Sverige. Ett känsligt vaccin som måste förvaras kallt.

Sverige har också beställt miljontals doser från Sanofi, som bygger på samma teknik, men där ett godkännande är längre bort. 

Sanofi har till skillnad från Novavax satsat på att kunna användas som en boosterdos i kombination med andra vaccin. 

– De har studier på alla möjliga kombinationer av vaccin, säger Richard Bergström.

Vissa experter har lyft fram att det kan finnas fördelar med att använda vaccin med olika tekniker, för ett starkare skydd. Men det är fortfarande oklart hur länge ett sådant skydd kan vara.

Richard Bergström är tveksam till om proteinvaccinen kommer att bli lika stora som mRNA-vaccinerna i Sverige, eftersom det fungerat bra med dem hittills.

– Jag tror definitivt att proteinvaccinen kommer spela en viktig roll i portföljen, men att de skulle bli lika stora i volym, det har jag faktiskt svårt att tänka mig.

10 procent av de mellan 50-65 år har hittills fått sin tredje dos i Sverige. Richard Bergström menar ändå att Sverige vaccinerar med ett högt tempo.

– Vi ligger bra till, det gör vi ju. Men vi ligger inte längst fram. Det är några länder som började tidigare som har kommit längre i det arbetet, och det är också flera länder som kortar ner intervallet.

Se mer:

Richard Bergström: ”Vi måste ha flera olika teknologier för att kunna parera viruset”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.