Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Virussmittan ökar snabbt i Italien – högsta sedan maj

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Antalet coronavirusfall ökar i Italien, speciellt i Lombardiet. Här syns invånare i staden Milano, i den sedan tidigare hårt drabbade regionen.Foto: MATTEO CORNER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En kvinna med hund väntat på en tågstation i Rom, Italien.Foto: GIUSEPPE LAMI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vårdpersonal genomför covid-test i hamnen Civitavecchia utanför Rom.Foto: GIUSEPPE LAMI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Antalet nya fall av coronavirussmitta i Italien har nästan fördubblats på fem dagar.

Under det senaste dygnet har 1 210 nya fall av covid-19 rapporterats.

I onsdags var samma siffra 642 nya fall på ett dygn, enligt nyhetsbyrån AP.

Söndagens dygnssiffra är Italiens högsta sedan i maj. 

För bara några veckor sedan rapporterade landet en dygnssiffra på runt 200.

Den snabba ökningen av fall har kopplats till semestrande italienare som återvänt hem efter att ha besökt kustresorter och ön Sardinien, rapporterar AP.

Det är främst i Lazio-regionen, där huvudstaden Rom är belägen, samt sedan tidigare hårt drabbade Lombardiet och staden Milano, som rapporterar ökade antal smittade.

Lazios guvernör Nicola Zingaretti har vädjat till Sardinien, där antalet nya fall per dag ökade från 44 på lördagen till 81 i går, söndag, att de ska testa turister innan de lämnar det populära turistmålet.

Stänger flyktingboenden – stoppar migrantbåtar

Samtidigt har Siciliens guvernör gett order om att stänga samtliga flykting- och migrantboenden på ön i ett försök att stoppa smittan.

Sebastiano ”Nello” Musumeci meddelade i går att samtliga migranter i sicilianska mottagningscenter måste ”flyttas till anläggningar utanför ön”, enligt The Local.

Migranter förbjuds även ”anlända, genomslussas och stanna i den sicilianska regionens territorium (vilket inkluderar Lampedusa) med farkoster, stora som små, inklusive de som tillhör välgörenhetsorganisationer”.

Musumeci har dock fått svar från inrikesdepartementet i Rom att migration är en nationell fråga och att Sicilien inte har befogenhet att genomföra beslutet.

Italiens dödssiffra kan vara fel – eventuellt mycket högre:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.