Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Virusprojektet ska förutse farliga virussjukdomar

Se bilderna som värmer i coronatider

Det kan kännas överväldigande med allt som händer nu i världen. 

Här kommer några besked som förhoppningsvis inte känns lika tunga. 

Nya virusprojektet ska stoppa framtida pandemier 

Den nya forskningsorganisationen Global Virome Project vill samla virusexperter världen över för att kartlägga virus hos vilda djur som kan smitta människor, skriver SVT Nyheter

Forskare vill samla in arvsmassa från sjukdomsvirus i en internationell databas och registrera hos vilka djur sjukdomarna finns och beskriva riskmiljöerna för smitta. 

Målet med projektet, som skulle kosta uppemot motsvarande 15 miljarder svenska kronor, är att kartlägga potentiella framtida virus och stoppa pandemier.  

– Projektet handlar om att inte vänta på att virusen ska hitta till oss, utan att vi stoppar dem innan de spiller över på människan, säger Dennis Carrol, ordförande för Global Virome Project.

Tanken med kartläggningen är att vaccin, tester och mediciner ska kunna tas fram innan virusen drabbar oss. 

Djurskötarna antar Tiktok-utmaningen

Nu cirkulerar en ny dansutmaning på appen Tiktok. Utmaningen går ut på att visa sina bästa danssteg till låten ”Blinding lights” av artisten The Weeknd. Nu har djurparken Dudley Zoo i Storbritannien antagit utmaningen, skriver BBC

I videon på djurparkens Instagram ses djurskötarna dansa synkat med varandra i takt till musiken. Det efter att ha blivit utmanade av en annan djurpark.

Nu sprids utmaningen mellan fler djurparker över hela Storbritannien under den pågående coronakrisen. 

Se videon här! Visst är det svårt att inte ryckas med?

https://www.instagram.com/p/B_mU42bA_8N/

Astronomer har skapat ny bild av Jupiter 

Nu finns nya bilder på Jupiter.
Foto: INTERNATIONAL GEMINI OBSERVATORY/NOIRLAB/NSF/ / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: COSTFOTO / EPA / TT / LIU DAPENG / COSTFOTO/SIPA USA SIPA USA

Astronomer har lyckats skapa en ny bild av planeten Jupiter, skriver The Guardian.  

Bilden visar de glödande regionerna av värme som gömmer sig bakom planetens moln. 

Bilden togs av Gemini North Telescope i Hawaii, och är en av de skarpaste bilderna någonsin tagen från jorden på planeten. Michael Wong från University of Californa, Berkeley, som ledde forskningsgruppen, säger att man använde sig av en teknik som kallas för ”Lucky Imaging” 

För att kunna skapa bilden har man behövt ta flera bilder av planeten och bara behållit de bitar där turbulensen i jordens atmosfär är som stadigast. När alla bilder väl tagits, sätts de ihop, och resultatet blir som ovan. 

Missa inte: Nu kan du få notiser med positiva nyheter. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”Glada nyheter”.  

Sex positiva nyheter från dagen i ”Bara nyheter”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.