Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Viruslarmet från de rikas paradis

Studier visar på att den omtalade Sputnik-V, skyddar mot Covid-19.
Corona sprids på Costa Smeralda, Italiens mest lyxiga kustremsa.
Foto: Gino Begotti / Camera Press
Fallen har ökat i bland annat Rom – och en majoritet av fallen kopplas till festande turister på Sardinien.
Foto: RICCARDO ANTIMIANI

Corona sprids på Costa Smeralda, Italiens mest lyxiga kustremsa. 

Festande rika turister har fått antalet fall att öka och spridas, bland annat till huvudstaden Rom, som noterade över 200 fall på ett dygn – en siffra man inte haft sedan i mars. 

En av de senaste som smittats är den tidigare premiärministern Silvio Berlusconi. 

Sardinien har alltid varit förknippad med lyxiga hotell, vita stränder och vällbeställda turister som festar på glamorösa klubbar och bor på lyxhotell. Ön var en av de regioner som drabbades minst av pandemin i våras.

Men nu har någonting hänt.

Under sommarmånaderna har antalet coronafall skjutit i höjden, och det har bland annat kommit rapporter om festande turister som inte har munskydd. Lokala tidningar har börjat beskriva det som att det ligger en ”förbannelse” över Smaragdkusten.

Sprider smittan vidare

Smittade turister för sedan viruset vidare i landet. 

Bara för en dryg vecka sedan hade Italien 1210 nya smittade under ett dygn, att jämföra med en siffra på cirka 200 några veckor innan det. 

Och i slutet på augusti rapporterade bara Rom 200 coronafall på ett dygn, en siffra som huvudstaden inte haft sedan slutet av mars. En majoritet av fallen kopplas till personer som återvänt från semesterfirande på Sardinien. 

Tidigare i veckan kom också beskedet att den förre premiärministern Silvio Berlusconi, hans partner och två barn, testat positivt för corona, efter att ha vistats på Smaragdkusten. 

Och sedan tidigare kopplas över 60 coronafall till den före detta formel 1-stallchefen Flavio Briatores nattklubb Billionarie, som har haft flera tusen gäster under sommarmånaderna. 

Klubben fick till och med stänga i slutet av augusti sedan Briatore och flera från personalen själva testat positivt för corona.

Nattklubb fick stänga

Berlusconi träffade också Briatore bara tio dagar innan den populära nattklubben fick stänga. Då besökte nattklubbschefen den före detta premiärministerns lyxiga Villa Certosa. En gigantisk villa som bland annat har en konstgjord vulkan som kan spruta fyrverkerier, sju simbassänger och en amfiteater.

Coronasmittade Berlusconi vårdas nu på sjukhus som en försiktighetsåtgärd, skriver AFP. 

Cirka 15 procent hade inte covid-19 som dödsorsak.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.