Ett virus som skapar meddelanden och skickar dem till dina vänner sprider sig i rekordfart på Facebook, set skriver Nettavisen. Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNEtt virus som skapar meddelanden och skickar dem till dina vänner sprider sig i rekordfart på Facebook, set skriver Nettavisen. Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ett virus som skapar meddelanden och skickar dem till dina vänner sprider sig i rekordfart på Facebook, set skriver Nettavisen. Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Såhär ser meddelandena ut. Bilden är ett montage. Foto: EXPRESSENSåhär ser meddelandena ut. Bilden är ett montage. Foto: EXPRESSEN
Såhär ser meddelandena ut. Bilden är ett montage. Foto: EXPRESSEN

Virus sprider sig med rekordfart på Facebook

Publicerad

Ett virus som skapar meddelanden och skickar dem till dina vänner sprider sig i rekordfart på Facebook, set skriver Nettavisen.

Viruset kan användas för identitetsstöld.

– Det stjäl information från din Facebook-profil och installerar ett tilläggsprogram på webbläsaren Chrome som kan användas för identitetsstöld, säger Jørund Heimholt, it-konsulten till tidningen. 

I meddelandet finns en länk till en extern webbsida tillsammans med ditt namn ordet "video" och en emoji.

En 27-årig man som drabbats av viruset berättar att han klickade på länken och att Facebook plötsligt skickade ut samma meddelande till över 40 av hans kontakter, skriver VG.

Det är i nuläget oklart exakt vad länken gör – men i princip kan det räcka att besöka en webbsida för att en hackare ska kunna ta kontrollen över din dator, skriver Nettavisen.

Och enligt it-experten Jørund Heimholt har viruset funktioner som kan förhindra dina ageranden på Facebook och stjäla din identitet.

Mark Zuckerberg, Facebooks grundare.Foto: STEVEN SENNE / AP TT NYHETSBYRÅN

Kan användas för identitetsstöld

Viruset försöker bland annat hindra användaren som drabbats att byta lösenord till sin Facebook – vilket gör att man inte blir av med viruset.

Det ser också ut att installera ett tilläggsprogram i webbläsaren Google Chrome som kan användas för att sno din identitet.

Om användarens e-postadress och telefonnummer är kopplat till Facebook-kontot kan viruset få tag i uppgifterna och använda det för identitetsstöld, säger Jørund Heimholt till VG. 

– Det stjäl information från din Facebook-profil och installerar ett tilläggsprogram på webbläsaren Chrome som kan användas för identitetsstöld, säger Jørund Heimholt, it-konsulten till tidningen. 

Heimholt rekommederar användare som drabbats att ändra sitt lösenord i Google Chrome och kontrollera om facebookkontot har kopplats till några utländska enheter – dessa bör tas bort, menar han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag