Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Virus sprider sig med rekordfart på Facebook

Ett virus som skapar meddelanden och skickar dem till dina vänner sprider sig i rekordfart på Facebook, set skriver Nettavisen.Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Såhär ser meddelandena ut. Bilden är ett montage.Foto: EXPRESSEN

Ett virus som skapar meddelanden och skickar dem till dina vänner sprider sig i rekordfart på Facebook, set skriver Nettavisen.

Viruset kan användas för identitetsstöld.

– Det stjäl information från din Facebook-profil och installerar ett tilläggsprogram på webbläsaren Chrome som kan användas för identitetsstöld, säger Jørund Heimholt, it-konsulten till tidningen. 

I meddelandet finns en länk till en extern webbsida tillsammans med ditt namn ordet "video" och en emoji.

En 27-årig man som drabbats av viruset berättar att han klickade på länken och att Facebook plötsligt skickade ut samma meddelande till över 40 av hans kontakter, skriver VG.

Det är i nuläget oklart exakt vad länken gör – men i princip kan det räcka att besöka en webbsida för att en hackare ska kunna ta kontrollen över din dator, skriver Nettavisen.

Och enligt it-experten Jørund Heimholt har viruset funktioner som kan förhindra dina ageranden på Facebook och stjäla din identitet.

Mark Zuckerberg, Facebooks grundare.Foto: STEVEN SENNE / AP TT NYHETSBYRÅN

Kan användas för identitetsstöld

Viruset försöker bland annat hindra användaren som drabbats att byta lösenord till sin Facebook – vilket gör att man inte blir av med viruset.

Det ser också ut att installera ett tilläggsprogram i webbläsaren Google Chrome som kan användas för att sno din identitet.

Om användarens e-postadress och telefonnummer är kopplat till Facebook-kontot kan viruset få tag i uppgifterna och använda det för identitetsstöld, säger Jørund Heimholt till VG. 

– Det stjäl information från din Facebook-profil och installerar ett tilläggsprogram på webbläsaren Chrome som kan användas för identitetsstöld, säger Jørund Heimholt, it-konsulten till tidningen. 

Heimholt rekommederar användare som drabbats att ändra sitt lösenord i Google Chrome och kontrollera om facebookkontot har kopplats till några utländska enheter – dessa bör tas bort, menar han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.