Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Virtanens fru om Metoo: ”Väldigt skrämmande”

Åklagaren: Därför åtalar jag Cissi Wallin
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Författaren Karolina Ramqvist, 42, är aktuell med nya romanen ”Björnkvinnan”. 

Samtidigt har medieprofilen Cissi Wallin åtalats för att ha anklagat hennes make, journalisten Fredrik Virtanen, för våldtäkt under Metoo-hösten 2017. 

– Det har ju varit väldigt skrämmande såklart, på flera nivåer, säger Karolina Ramqvist i en intervju med magasinet Fokus

Fredrik Virtanen har förnekat våldtäkstanklagelsen från Cissi Wallin ända sedan den dök upp första gången, och hänvisat till den nedlagda förundersökningen från 2012. 

Under Metoohösten 2017 valde Cissi Wallin att på nytt anklaga Fredrik Virtanen för våldtäkt – och då namngav hon honom. 

Anklagelserna ledde till att Fredrik Virtanen fick lämna sitt jobb som ledarskribent på Aftonbladet och han har gett flera intervjuer, bland annat i SVT:s Uppdrag granskning, där han berättat om hur hans liv förstördes och hur han övervägde självmord. 

Under onsdagen blev det känt att Cissi Wallin kommer åtalas för grovt förtal. 

Samtidigt har hans fru, författaren Karolina Ramqvist, som var tongivande bland de som kallades tredjevågsfeministerna och skrev i uppmärksammade antologin ”Fittstim” från 1999, valt att hålla en låg profil angående Metoo-rörelsen. 

Följde debatten

Nu har Karolina Ramqvist gett flera intervjuer i samband med lanseringen av sin nya roman Björnkvinnan, och Svenska Dagbladet, SvD, frågar om hon följde den svenska Metoo-debatten eller avfjärmade sig från den. 

– Jag har följt den för mitt eget skrivandes skull, med intresse.

Hur har du påverkats av den mediala och juridiska processen mellan din man, Fredrik Virtanen, och Cissi Wallin? frågar SvD. 

– Alltså… jag vet inte vad jag ska säga när det gäller detta… Det är en man jag är gift med, så det har givetvis påverkat mig. Men på vilket sätt är något som jag sparar till mina privata konversationer och till mitt skrivande, säger hon till SvD. 

Magasinet Fokus har också genomfört en stor intervju med Karolina Ramqvist där hon ger ett mer uttömande svar om den turbulenta perioden. Enligt reporten är författaren märkbart besvärad när hon pratar om hösten 2017, och tappar sin gaffel när hon sitter och äter. 

– Det har ju varit väldigt skrämmande såklart, på flera nivåer. Både för mig som författare och som människa i Sverige. Men också såklart för mig som privatperson, väldigt skrämmande. Känslan av att ingenting som man har tagit för givet i samhället längre riktigt går att lita på. Å ena sidan den smärtan, å andra sidan det här fascinerande skådespelet. Men också att känna den här starka identiteten att vara en människa i en familj, en förälder som vill skydda sin familj. Det blir väldigt påtagligt när ens fysiska existens är hotad. Det är ju ovant för en svensk att känna så, säger hon till magasinet. 

”Svårt att inte använda det”

Hon antyder också att det förekommit hot mot familjen. 

Under intervjuerna som hon gett så antyder Karolina Ramqvist att hon troligtvis kommer behandla händelserna i skrift framöver. 

– Jag tror att det kommer att vara oemotståndligt. Att sitta på första parkett och åse en sådan sak – det är svårt att inte använda det som författare. Hur det har varit är något som jag sparar till mitt eget skrivande och till privata samtal. Men jag kan ju säga så mycket som att för mig som författare har det varit fascinerande, säger hon till TT. 

Till Dagens Nyheter, DN, svarar hon på frågan om maken och Metoo: 

– Jag är författare, jag vill gärna tala genom böckerna. 

Expressen har varit i kontakt med Karolina Ramqvist, som avböjer ytterligare kommentarer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.