Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Virtanen om metoo: Som kyrktanter

Fredrik Virtanen om metoo: ”Som kyrktanter”. Se hela debatten längre ned i artikeln.
Debatten på Expressens scen på Bokmässan.Foto: Expressen TV
Debatten på Expressens scen på Bokmässan.Foto: Expressen TV.
Fredrik Virtanen blev av med sitt jobb i kölvattnet av metoo. Nu säger han att rörelsen är ”som kyrktanter”.

I en debatt på Bokmässan på lördagen beskrev Fredrik Virtanen Metoo-rörelsen som ”nykonservativ”.

– Kvinnor sätter sig på en piedestal. Det är som kyrktanter: De är snälla och vill väl, sade han.

De andra debattörerna, kulturskribenterna Martina Montelius och Ulrika Kärnborg, reagerade skarpt på Virtanens uttalande.

”En föraktfull bild av äldre kvinnor”, ansåg Ulrika Kärnborg. ”Jätteäckligt”, sade Martina Montelius. 

Är Instagram-feminismen farlig? Det var rubriken för en debatt i Expressens monter på Bokmässan i Göteborg på lördagen.

Huvudpersonen var Fredrik Virtanen, tidigare journalist och ledarskribent på Aftonbladet och aktuell med boken ”Utan nåd”.

Debattens moderator, Expressens kulturchef Karin Olsson, frågade hur Fredrik Virtanen tycker att han blir bemött på mässgolvet.

– Jag får väldigt mycket ”stå på dig”, ”vi är på din sida” och ”förfärligt vad du råkade ut för”. Det är väldigt bra. Sen finns det ju en annan falang, som hatar skiten ur mig fortfarande, men dem ser jag inte mycket av, och bryr mig inte mycket om.

Fredrik Virtanen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under metoo-hösten 2017 skrev journalisten Cissi Wallin på Instagram att Fredrik Virtanen hade våldtagit henne elva år tidigare. Hon hade år 2011 polisanmält honom för våldtäkt. En förundersökning inleddes men den lades ner.

Cissi Wallins offentliga anklagelse ledde till en närgången granskning av Virtanen i flera medier, och han tvingades lämna sin arbetsplats Aftonbladet, där han gjort sig känd som en progressiv skribent som ofta tog ställning för feminismen.

Expressen och Svenska Dagbladet, som publicerade Virtanens namn och bild i samband med anklagelserna, fälldes senare i Pressens opinionsnämnd.

Efter att Virtanens bok kom ut har han intervjuats i en rad olika medier och inte sällan fått tuffa, kritiska frågor.

– Journalister gör väl sitt jobb när de ställer hårda frågor till mig, säger Fredrik Virtanen.

Virtanen: Journalister blev aktivister

Men han tycker att det har varit för mycket fokus på hans privata tillkortakommanden tidigare i livet.

– Det påstådda brottet var nedlagt för länge sedan. Ändå vill de hellre snacka om min dåliga livstid med knark och sprit och dumheter jag hade gjort, i stället för att snacka om mitt huvudärende: mediekritiken, hur svensk media och bara svensk media havererade hösten 2017.

Virtanen menar att många journalister blev aktivister i metoo-rörelsens tjänst.

– Det gick ett år innan det ens debatterades. Allt var bara toppen. Vi män som fick sparken och blev deplattformerade – sådana offer kräver revolutionen. Sen har det blivit en mer sansad debatt och ett bakslag för metoo, på grund av den usla journalistiken.

Wallin åtalad för grovt förtal

I början av 2018 anmälde Fredrik Virtanen Cissi Wallin för grovt förtal. Utredningen har dragit ut på tiden, men den 30 augusti åtalades Wallin för grovt förtal.

I stämningsansökan står det att hon ”genom att peka ut Fredrik Virtanen som våldtäktsman i inlägg på Instagram och Facebook utmålat honom som brottslig och klandervärd i sitt beteende.”

Cissi Wallin förnekar brott.

Cissi Wallin.Foto: Alex Ljungdahl / Expressen / Alex Ljungdahl

Nu pågår en debatt om en kvinna inte ska kunna berätta om det hon upplever att hon har varit med om. Fredrik Virtanens åsikt i den frågan är klar:

– Nej, man har tyvärr inte den rätten om det kränker andra. Då blir det ett sånt pöbelsamhälle där du kan vara sur på din kompis och skriva på nätet att hon är en snattare.

– Man får väl berätta sin historia men utan att använda namn.

Martina Montelius: Instagram-feminismen är mer än Cissi Wallin

En annan deltagare i debatten, kulturskribenten, författaren och teaterdirektören Marina Montelius menar att metoo-rörelsen oförskyllt har fått klä skott för att Fredrik Virtanen har råkat illa ut. 

– Det finns några till exempel på enskilda män som det har gått väldigt illa för under den här metoo-vågen. Men det kan vi inte göra till en geggamoja så att det drabbar hela frågan om jämställdhet mellan män och kvinnor, eller att så få våldtäktsanmälningar leder till åtal, säger hon.

Ulrika Kärnborg, Martina Montelius och Fredrik Virtanen debatterade Instagram-feminismen på Bokmässan. Moderator var Expressens kulturchef Karin Olsson.

Montelius tycker också att begreppet ”Instagram-feminism” behöver redas ut.

– Även om Cissi Wallin har nästan 100 000 följare på Instagram och många sympatiserar med henne så finns det stora delar av den så kallade Instagram-feminismen som är kritiska till Cissi Wallin eller som skiter fullständigt i Cissi Wallin.

Hon har själv har sett en högst påtaglig förändring i arbetslivet efter metoo:

– Man tänker en gång till innan man rör vid en kvinna på ett gränslöst sätt. Man tänker ett varv till nu som chef innan man ser mellan fingrarna på någon som är väldigt slabbig och kladdig med kvinnor.

Ulrika Kärnborg: Vi har börjat prata om det

Ulrika Kärnborg, kulturskribent och författare, anser att en lärdom från de senaste två åren är vikten av att hålla en rågång mellan traditionella medier och sociala medier:

– Den gränsen får inte ”blurras”. Gör den det blir risken att backlashen mot väldigt viktiga sociala rörelser blir väldigt hård. Då kan resultatet bli katastrofalt.

Ulrika Kärnborg under debatten.Foto: Expressen TV

Hon menar dock att metoo-rörelsen i grunden inte handlade om uthängningar, utan om angelägen kritik mot problem på arbetsplatser:

– Strukturer där kvinnor och flickor diskrimineras på olika sätt på sina arbetsplatser, och där arbetsgivarna inte tar tillräckligt med ansvar. Det visade sig att det var så också på tidningsföretagen, säger Ulrika Kärnborg.

Detta är det bestående värdet av metoo, menar hon.

– Vi har börjat prata om det, och vi har börjat jobba med det aktivt. Det är väldigt många män som gör det också.

Virtanen om metoo: Som kyrktanter

Fredrik Virtanen drar motsatt slutsats: Metoo-rörelsen kidnappades av ett fåtal personer som riktade anklagelser mot enskilda män och som byggdes upp av massmedierna. Därför blev den inte det genomslag för feminismen som den hade kunnat bli, anser Virtanen, som själv fortfarande kallar sig feminist.

– Det talas inte alls särskilt mycket om det längre. Till exempel i valrörelsen 2018 – feminism fanns inte på dagordningen då, överhuvudtaget. Jag håller inte med om att vi har fått en livligare debatt, möjligtvis inom fackförbunden.

Ulrika Kärnborg håller inte med om att metoo kan lastas för att jämställdhetsfrågor har hamnat i skymundan.

– Det är en konservativ backlash i hela västvärlden där liberala grundvärden, alla människors lika värde och så, ifrågasätts i massor med länder. I Kina, i Ryssland och även här hemma i Sverige. Då kan man inte bara säga att det är metoo och de här Insagram-feministerna som gjorde det.

Fredrik Virtanen kontrar:

– Jag tycker att metoo-rörelsen är en del av nykonservatismen.

Uttalandet får genast mothugg från resten av panelen.

Martina Montelius:

– För att man inte får tafsa hur man vill?

Fredrik Virtanen förklarar vad han menar:

– För att kvinnor sätter sig på en piedestal. Det är som kyrktanter: De är snälla och vill väl, men också...

Virtanen får inte tala till punkt innan Ulrika Kärnborg bryter in.

– Nu använder du en avsiktligt föraktfull bild av äldre kvinnor, säger hon.

Martina Montelius fyller i:

– Jätteäckligt!

Martina Montelius under debatten.Foto: Expressen TV

Senare i debatten säger Martina Montelius att många män behöver släppa sin bitterhet.

– Jag syftar inte på dig nu, Fredrik. Bitterhet över det här som man kan kalla för att kvinnor sätter sig själva på en piedestal, men som egentligen bara är ett självklart konstaterande av att du ska ha precis samma respekt för mig som du har för din manliga polare – varken mer eller mindre.

Se hela debatten om Instagram-feminismen med Ulrika Kärnborg, Martina Montelius och Fredrik Virtanen. Moderator Karin Olsson, kulturchef Expressen.