Virtanen: ”Betett mig jävligt risigt”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredrik Virtanen anklagas för våldtäkt, våldtäktsförsök, ofredanden och sexuella trakasserier.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
Sofia Olsson Olsén, Aftonbladets publisher.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

EGYPTEN. Han anklagas för en våldtäkt, ett våldtäktsförsök, ofredanden och sexuella trakasserier.

I en intervju med Expressens Kassem Hamadé berättar Aftonbladet-krönikören Fredrik Virtanen, 45, om sitt destruktiva leverne, påstådda sexfilmer och hur han själv kommer att skriva om det som hänt.

– Var och exakt hur och när det får vi se. Men, det är klart att jag kommer att skriva om det här.

Palmerna vajar och det blåser sommarljumma vindar över den egyptiska turistorten där Expressen träffar Fredrik Virtanen. Han har tagit timeout och valt att fly landet efter de senaste dagarnas svarta rubriker där medieprofilen Cissi Wallin pekat ut honom som våldtäktsman i svallvågorna efter #Metoo-kampanjen.

Efter det har anklagelserna om sexuella trakasserier haglat, även flera anonyma kolleger har vittnat om Fredrik ­Virtanens oacceptabla beteende.

Det pågår en utredning

Hur ser du på din framtid?

– Ingen aning.

Vad har din arbetsgivare sagt om din framtid på Aftonbladet?

– Det har vi inte talat om. Men det pågår en utredning. Jag har inget att säga om vad jag snackar med min tidning om.

I en kolumn har Sofia Olsson Olsén, Aftonbladets publisher, skrivit att tidningen har noll­tolerans mot sexuella trakasserier.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fredrik Virtanen: ”Var en annan tid i mitt liv som jag tycker illa om”

Efter din intervju med Aftonbladet har Cissi Wallin gått ut på Twitter och skrivit att ”du ljuger så att du tror på det själv”. Vad är din kommentar till det?

– Jag föreslår att journalister beställer ut förundersökningen som är mycket noggrann och lades ner. Läs vad hon sa då och jämför vad hon säger nu. Den är en offentlig handling.

Vad sa hon då?

– Läs förundersökningen. Begär ut den. Du är journalist.


LÄS MER: Virtanen anklagas för sexövergrepp


Jag gjorde mycket saker jag ångrar

Expressen har tagit del av förundersökningen som är så pass maskad att det inte går att utläsa några detaljer i den.

Hon har twittrat om att du ljuger.

– Jag har inte sett hennes Twitter. Jag kan bara säga att jag aldrig har drogat eller våldtagit någon. Däremot har jag betett mig jävligt risigt, tölpaktigt och gjorde mycket saker jag ångrar under den där perioden när det var för mycket knark och alkohol. Det var en annan tid i mitt liv som jag tycker illa om och som jag avslutade. Sedan dess försöker jag vara så god karl som det är möjligt. Som sagt, mycket dåliga beteenden från min sida på fyllan och särskilt på narkotika.

I samband med #metoo-kampanjen namngav Cissi Wallin Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen som den hon anmält för våldtäkt 2011.
Foto: Instagram

Kvinnorna som pekat ut Virtanen

Cissi Wallin

Journalisten och bloggaren Cissi Wallin polisanmälde 2011 Fredrik Virtanen för en våldtäkt som ska ha ägt rum 2005. Hon säger att han bjöd hem henne till efterfest, men drogade och våldtog henne. Efter ett år lade åklagaren ned förundersökningen.

– Han drogade mig och våldtog mig. Efteråt fick han mig att tro att vi hade haft frivilligt sex och skickade sms med texten ”Tack för en härlig kväll!” och liknande, har hon sagt till Aftonbladet.

14-åringen

En kvinna berättar hur hon som 14-åring kontaktade Virtanen, som hon såg upp till. Hon fick motfrågan om hon ”ville ligga”, enligt en skärmdump på konversationen som hon laddat upp.

16-åringen

En kvinna skriver att hon som 16-åring träffade Virtanen utanför en Stockholmskrog. Han ska då ha bett henne följa med hem och ”dricka sprit”. Han följde efter henne en lång stund och gav inte upp förrän hon sade ifrån ”ordentligt”, enligt kvinnans inlägg i sociala medier.

19-åringen

En kvinna säger att hon 2002 som 19-åring varit på ett uteställe i Eskilstuna när Virtanen drogade och förgrep sig på henne. Hon valde nyligen att polisanmäla, men anmälan lades ned direkt eftersom ett eventuellt brott är preskriberat.

Fredrik Virtanen: ”Våldtäkt… aldrig i livet”

Fram till när?

– Jag vet inte exakt, men tio till tolv år tillbaka. Jag vet inte exakt. Oerhört länge sedan. Det är viktigt att det kommer fram att det är mycket tölpaktigheter som jag gärna vill bli kontaktad om. Men återigen, drogningar eller våldtäkt… aldrig i livet.

Svenska Dagbladet har varit i kontakt med kvinnor på Aftonbladet. De säger att ditt ”grova språk” och ”trakasserier” fortsätter även i dag. Vad anser du om det?

– Det tror jag inte på. Jag tycker ni ska fråga andra folk på Aftonbladet. Det är säkert så att jag har en dålig humor och jargong som missuppfattas. Jag tycker att jag kanske är rolig. Men, det där… jag är förvånad över det där. Jag är inte perfekt, jösses, det är klart jag inte är. Men jag har inte uppfattat mig själv så. Jag tror inte på det där... Det är underligt.

Varför skulle kolleger snacka skit om dig?

– Inga kommentarer.

Jag är inte perfekt

I en kolumn har Sofia Olsson Olsén, Aftonbladets publisher, skrivit att tidningen har noll­tolerans mot sexuella trakasserier och ”till de kvinnor som fört fram anklagelser mot vår medarbetare vill jag säga: Tro inte att vi misstror er. Vi har hört vad ni sagt och vi kommer att göra vårt yttersta för att få fram sanningen”.

– Jag kan inte kommentera det.

En kvinna hävdar att du filmat henne när ni hade sex med varandra och att du skickade sexfilmen till henne dagen efter. Hon uppfattade det som ett hot.

– Det är så vansinniga saker. Jag vet inte vad det här är.

Stämmer det?

– Jag har ingen aning ifall det stämmer.

”Jag har timeout just nu”, säger Fredrik Virtanen om sin relation med Aftonbladet.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

”Absurda anklagelser”

Men, om jag har sex med en tjej och filmar oss båda två och dagen efter skickar filmen till henne. Det är väl en händelse man minns?

– Ännu en av dessa absurda anklagelser. Att filma vanligt sex… jag menar... om det har hänt tycker jag att det är … även om det skulle ha hänt, förstår jag inte hur man ska kunna filma i smyg och varför det skulle vara ett hot med det. Det är så mycket absurda anklagelser nu. Jag kan bara upprepa, jag har inte filmat… det är så en lynchmobb låter. Plötsligt blandas det ena ihop med andra.

Det är så mycket absurda anklagelser nu

Svenska Dagbladet har pratat med tolv anonyma kvinnor som anklagar dig för olika sexuella övergrepp. Vad tycker du om det?

– Mitt dåliga krogliv. Jag menar… herregud jag var ute fyra, fem sex dagar i veckan i åratal och betedde mig som sagt tölpaktigt, dålig humor som inte fungerade alls. Jag började sakta förstå det där och skärpte till mitt liv. Jag slutade med alla droger och försöker att vara en så bra man som jag kan.


LÄS MER: "Att kalla sig feminist och samtidigt antasta går inte"


En av kvinnorna som vittnat i Svenska Dagbladet berättat att hon ska ha råkat ut för Virtanen under en natt under i Eskilstuna där han ska ha tvingat henne till oralsex. Trots att en av hennes vänner har vittnat om att Virtanen och kvinnan åkte taxi ihop har Fredrik Virtanen nekat till att han varit i Eskilstuna då.

Cissi Wallin och tusentals andra människor samlades den 22 oktober på Sergels torg i Stockholm och andra platser runtom i Sverige för att protestera mot sexuella trakasserier, övergrepp och kränkningar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Inget minne”

– Jag har aldrig drogat eller våldtagit någon. Jag har betett mig dåligt och tölpaktigt. Jag har återigen inget minne av att jag varit i Eskilstuna 2002.

När var du där i början av 2000-talet? Minns du?

– Det är väldigt privat, senaste gången jag var i Eskilstuna var när jag och min dåvarande flickvän var där. Det var sommaren 2001.

Jag har aldrig drogat eller våldtagit någon

Hur mår du i dag?

– Jag har inget att säga om hur jag mår i dag. Men, jag kommer naturligtvis att skriva om det här vad det lider. Det blir en mycket spännande text. Det är mycket upplevelser nu på olika vis, journalistiskt.

Du kommer att skriva om det här? I Afton­bladet?

– Var och exakt hur och när det får vi se. Men, det är klart att jag kommer att skriva om det här.

Är du kvar på Aftonbladet?

– Jag har timeout just nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.