Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Virtanen anmäler Wallin för grovt förtal i nya inlägg

Fredrik Virtanen har anmält Cissi Wallin för grovt förtal. Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Hösten 2017 anklagade medieprofilen Cissi Wallin på Instagram journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt. 

Virtanen, som nekar till anklagelsen, anmälde Wallin för grovt förtal. 

Eftersom åklagaren fortfarande inte har väckt åtal vill Virtanen nu att fler av Wallins Instagram-inlägg ska ingå i förundersökningen.

Journalisten och tidigare Aftonbladet-medarbetaren Fredrik Virtanen valde att anmäla medieprofilen Cissi Wallin för grovt förtal efter att hon i oktober 2017 anklagat honom för våldtäkt.  

Anklagelsen hade utretts av polis 2011 och slutade då med att förundersökningen lades ned, eftersom brott inte kunde styrkas. Virtanen har kategoriskt tillbakavisat uppgifterna.

I september meddelade åklagaren att förtalsutredningen snart var klar och att ett åtal skulle väckas inom kort. 

Men så blev det inte.  

Nu har Fredrik Virtanens advokat Monique Wadsted skickat in en ny åtalsanmälan till Åklagarkammaren i Stockholm, om Instagram-inlägg som Cissi Wallin postat mellan 21 augusti och 17 december 2018 – som de menar innehåller falska påståenden om Virtanen. 

Virtanen: ”Försöker få fart på mitt liv” 

Detta eftersom åklagaren, enligt Monique Wadsted, satt ett slags spärr för vilka Instagram-inlägg som skulle ingå i åtalet till augusti. Men Cissi Wallin har fortsatt posta inlägg om Fredrik Virtanen på Instagram. 

– Det här är som pågående trakasserier, ett pågående förtal med minst 20 inlägg enbart sedan augusti. Det är klart det inte är trevligt. Det är orimligt för en person att behöva leva med en person som fortsätter sina trakasserier och förtal trots pågående förundersökning, säger Monique Wadsted. 

Fredrik Virtanen säger till Expressen att Cissi Wallins inlägg ”ställer till det väldigt mycket för familjen”. 

– Jag har vant mig, men mina större barn som lever i den här ”influencersbubblan” kommer hem och gråter vid varje tillfälle. Därför gör det väldigt ont för hela familjen, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt jobbigt. Jag försöker få fart på mitt liv, men det är väldigt svårt. Det är en väldigt stor plattform den här personen som är misstänkt för förtalet [Cissi Wallin, reds. anm] har, med 70 000 följare. 

Fredrik Virtanen, som blev av med jobbet på Aftonbladet efter att Cissi Wallin anklagat honom för att vara våldtäktsman, är angelägen om att åtal snart väcks så att processen kan ta slut. 

– Jag vill verkligen bara gå vidare med mitt liv. Det kommer en bok i Norge i vår – efter det hoppas jag slippa att någonsin prata om den här mardrömmen. Det har varit en fullständig mardröm i mitt liv, säger han. 

Cissi Wallin: ”Inte förvånad” 

Cissi Wallin säger till Expressen att hon inte är förvånad över att Fredrik Virtanen och hans advokat skickat in en ny åtalsanmälan. 

– Jag är inte förvånad över det. Jag och min advokat hävdar att jag inte har gjort något som borde vara brottsligt. Det här fallet blir som ett prejudikat nästan. Vad är egentligen förtal? Om man ska gå på hans och hans försvarares linje får man inte berätta om vad man har varit med om, om ett brott man utsatts för eller vad man har anmält. Vi tycker inte att det är demokratiskt, säger Cissi Wallin. 

Cissi Wallin. Foto: /IBL / /IBL

Hon nämner avsnittet av SVT:s ”Uppdrag granskning”, som sändes i maj, där hon upplever att hon inte fick bemöta majoriteten av de saker som påstods om henne.

– Då har jag inte sett någon annan utväg än att kommentera det i mina egna kanaler, eftersom jag inte fick möjlighet att göra det i ”Uppdrag granskning”, säger Cissi Wallin.  

Har krävt att Aftonbladets utredning ska lämnas ut 

Vad hoppas du händer härnäst? 

– För alla inblandade vore det väl bra om åklagaren kommer fram till hur hon vill göra. Ovissheten är inte bra för någon. Man går och väntar på ett besked, så får man ta ställning efter det, säger Cissi Wallin. 

En omständighet som har gjort att det dragit ut på tiden är att Cissi Wallin och hennes advokat krävt att den internutredning som Aftonbladet gjorde om Fredrik Virtanen ska ingå i förundersökningen om förtal. Aftonbladet har hävdat att dokumentationen inte finns kvar. 

I stället ska personen som gjort internutredningen förhöras – vilket båda parter förväntar sig blir av i januari. Båda parter välkomnar också att det sker.   

Expressen söker åklagaren.