Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Violet Mosse-Brown har dött – 117 år gammal

Violet Mosse-Brown var världens äldsta person och blev 117 år gammal.
Foto: RAYMOND SIMPSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Violet Mosse-Brown vilar i sitt hem i jamaicanska Duanvale.
Foto: RAYMOND SIMPSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Världens äldsta person, Violet Mosse-Brown, har gått bort. Hon var den äldsta personen någonsin i Jamaica, och dog efter en kort tids sjukdom. Hon blev 117 år gammal.

– Jag lever med hjälp av gud och jag är stolt över min ålder! sa Mosse-Brown i en intervju för ett år sedan, enligt Daily Star. 

Violet Mosse-Brown föddes i Jamaica den tionde mars år 1900. Hon gick bort under fredagskvällen efter en kort tids sjukdom och är den äldsta personen någonsin i Jamaicas historia. Hon blev 117 år gammal, och sörjs nu av en hel nation.

Landets premiärminister Andrew Holness valde att hedra Mosse-Brown i ett tweet:

"Vår äldsta person i världen, Mrs Violet Mosse-Brown, har dött. Hon var 117 år gammal. Vila i frid Mrs Mosse-Brown", skriver han.

https://twitter.com/AndrewHolnessJM/status/908845268032016385

"Gillar fisk och lamm"

Mosse-Brown utsågs till världens äldsta person av Guinness Rekordbok i april tidigare i år, efter att italienska Emma Morano dött – även hon 117 år gammal. 

Då delade hennes son, Harold Fairweather, med sig av en teori kring hur hans mamma har kunnat leva så länge.

– Hon gillar fisk och lamm och ibland äter hon kofötter. Men hon äter inte gris eller kyckling, sa han då, enligt Daily Star. 

Världens äldsta person nu japan

Mosse-Brown ska även själv ha berättat att hon är förtjust i både sötpotatis och frukt, där apelsin och mango är två av favoriterna.

Världens äldsta person är enligt Mashable nu japanska Nabi Tajima. Hon föddes den fjärde augusti 1900, bara några månader efter Mosse-Brown, och är även hon 117 år gammal.

Franska Jeanne Calment är personen med den hittills längsta bekräftade livslängden. Hon dog den fjärde augusti 1997 och var då 122 år och 164 dagar gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.