Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vintertid, sommartid och normaltid – när ställer vi om klockan?

EU-parlamentet ger medlemsländerna möjlighet att välja med sommar eller vintertid året om.
När klockan blir 03.00 den 27 oktober studsar tiden tillbaka en timme.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Passa på att sov en timme till. Eller så kan du stanna uppe i stället!
Foto: SHUTTERSTOCK

Efter sju månader med sommartid är det snart dags att ställa om klockan.

Fråga 1: När blir det vintertid?

Fråga 2: Ställer vi tillbaka klockan en timme, eller ställer vi fram den?

Svaren kanske inte är som du tror.

Samtidigt som EU resonerar om sommartidens vara eller icke vara får vi snällt ställa om klockan, en gång på våren, en gång på hösten.

Sommartiden startar runt vårdagjämningen, men slutar först en månad efter höstdagjämningen. 

Den ursprungliga tanken med sommartid var att minska elförbrukningen, eftersom vi väntar med att tända lampor om solen är uppe en timme längre på kvällen. Det har dock visat sig att vinsten i elförbrukning är minimal.

När blir det vintertid 2019?

I dagligt tal säger vi vintertid, men egentligen är det normaltid. Och normaltiden utgår från att solen står som högst på himlen klockan 12 på dagen.

2019 ställer vi om klockorna söndagen den 27 oktober klockan 03.00.

Grilla läget! På hösten ställer du tillbaka grillen – och klockan.
Foto: COLOURBOX

Ställer vi fram klockan eller tillbaka den?

När vi ställer om till normaltid, eller vintertid som det alltså kallas, vrider vi tillbaka klockan en timme.

Det betyder att de flesta av oss får sova en timme längre. Om du sover från midnatt till 06.00 har du sovit sju timmar.

Hur ska man tänka för att komma ihåg det här?

Det finns många knep för att komma ihåg hur man gör. En del tänker på att de tar ut trädgårdsmöblerna på våren (ställer fram klockan en timme). Sen tar man in dem på hösten (ställer tillbaka klockan).

I USA tar klockan ett skutt fram när det är ”spring” (vår). Och faller tillbaka en timme under årstiden ”fall” (höst).

Ska jag ställa om min mobil? 

Om du har en hyggligt ny mobil ställer den om sig själv automatiskt. Se bara till att din mobil är inställd på ”Ställ in automatiskt” om du har en Iphone, och att du befinner dig i rätt tidszon.  

Om du har klockor som hämtar rätt tid från nätet är de oftast rätt och de ställer om sig automatiskt till normaltid eller sommartid. Men det kan bli lite förvirrande om hälften av ens klockor visar en tid, och resten en annan.

Skulle du vara det minsta tveksam om vad som är rätt tid finns alltid fröken Ur att fråga. Fröken Ur är en telefontjänst som funnits sedan 1916. Om du ringer 90150 läser Johanna Hermann Lundberg upp rätt tid, följt av ett pip. Fröken Ur är koppad till ett atomur som ger exakt tid med mindre än en sekunds felmarginal. Fröken Ur finns även på nätet. 

Problemet med sommartid

Forskning från Karolinska institutet kom tidigare fram till att det finns en fara med att ställa om till sommartid. Forskningen visade att cirka 30 personer avlider årligen av stressrelaterade hjärtsjukdomar när Sverige går över till sommartid. Däremot minskar antalet döda i hjärtinfarkt med tio personer när det blir vintertid och vi får tillbaka timmen.

Ska vi sluta ställa om till sommartid?

EU-parlamentet har debatterat frågan om sommartidens vara eller icke vara. Frågan är väckt av Finland, som kräver att EU ska slopa sommartid. 

Det senaste budet är att skrota sommartid från 2021, men det finns många frågor att besvara först. En idé är att varje land själv ska avgöra vilken tidszon de ska ligga i. Det betyder att vi antingen kan få permanent sommartid, eller ständig vintertid.

Hur många länder har sommartid?

Även om hela EU ställer om till sommar- och normaltid, är det en minoritet av länder som gör det. Det är bara 69 länder och territorier som ställer om. 177 länder och territorier gör det inte. Hela listan lär. I Europa tillämpar inte Island, Ryssland, Vitryssland eller Turkiet sommartid. 

Inga länder i Afrika har sommartid och bara en handfull länder i Asien och Sydamerika har sommartid.

I Australien gör man tvärtom och ställer om till sommartid i oktober och tillbaka till vintertid i april.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.