Monica Enqvist, som bor och arbetar i Washington, säger: "Man ska ta myndigheternas varningar på allvar." Foto: Skärmavbild/Expressen TVMonica Enqvist, som bor och arbetar i Washington, säger: "Man ska ta myndigheternas varningar på allvar." Foto: Skärmavbild/Expressen TV
Monica Enqvist, som bor och arbetar i Washington, säger: "Man ska ta myndigheternas varningar på allvar." Foto: Skärmavbild/Expressen TV
Vintervägarna är hårt drabbade. Flera personer har dött i trafikolyckor till följd av stormen. Foto: Steve HelberVintervägarna är hårt drabbade. Flera personer har dött i trafikolyckor till följd av stormen. Foto: Steve Helber
Vintervägarna är hårt drabbade. Flera personer har dött i trafikolyckor till följd av stormen.  Foto: Steve Helber
Snöskottning utanför Lincoln Memorial i Washington. Cirka 61 centimeter snö väntas. Foto: Michael Reynolds / Epa / TtSnöskottning utanför Lincoln Memorial i Washington. Cirka 61 centimeter snö väntas. Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt
Snöskottning utanför Lincoln Memorial i Washington. Cirka 61 centimeter snö väntas.  Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt
Det amerikanska väderinstitutet varnar för kraftigt snöfall och hårda vindar. Foto: Michael Reynolds / Epa / TtDet amerikanska väderinstitutet varnar för kraftigt snöfall och hårda vindar. Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt
Det amerikanska väderinstitutet varnar för kraftigt snöfall och hårda vindar. Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt
I Pennsylvania har hundratals trafikoyckor rapporterats Foto: Michael Reynolds / Epa / TtI Pennsylvania har hundratals trafikoyckor rapporterats Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt
I Pennsylvania har hundratals trafikoyckor rapporterats Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt
Hyllorna töms i butiker när befolkningen bunkrar upp inför stormen. Foto: Michael Reynolds / Epa / TtHyllorna töms i butiker när befolkningen bunkrar upp inför stormen. Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt
Hyllorna töms i butiker när befolkningen bunkrar upp inför stormen. Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt
Främst är det bröd, toapapper och öl som går åt. Foto: Michael Reynolds / Epa / TtFrämst är det bröd, toapapper och öl som går åt. Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt
Främst är det bröd, toapapper och öl som går åt.  Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt

Vinterstormen Jonas slår till med full kraft

Publicerad

Monsterstormen Jonas, som har kommit att kallas Snowzilla, slår mot amerikanska östkusten. Flera personer har dött i trafikolyckor till följd av stormen, rapporterar USA Today.

75 miljoner kommer att drabbas av Jonas, tror meteorologerna, och vinterstormen väntas bli den tredje kraftigaste någonsin.

– Det är en fråga om liv och död, och man ska agera efter det, säger Muriel Bowser, borgmästare i Washington DC.

Monica Enqvist, som bor och arbetar i Washington, säger:

– Jag tror att man ska ta myndigheternas varningar på allvar.

6 000 inställda flygningar, strömavbrott och tåg som inte går. 75 miljoner människor riskerar att drabbas av stormen Jonas, eller Snowzilla som den också kallas, enligt meteorologernas prognos just nu. Och den väntas slå mot flera stora städer, bland annat Washington DC.

Vädret har redan ställt till det på vägarna och flera dödsolyckor har rapporterats. Minst sju personer ska ha mist livet till följd av stormen, rapporterar CBS News.

– Det är en fråga om liv och död, och man ska agera efter det. Jag rekommenderar folk att ta skydd och hålla sig borta ifrån vägarna, säger Muriel Bowser, stadens borgmästare.

 

 

 

 

Stormen väntas bli den tredje kraftigaste någonsin i Washington och Baltimore, enligt Dan Petersen vid National Weather Services.

– Den här stormen har allt, säger han till Wall Street Journal.

Nu förbereder sig myndigheterna för att ta emot stormen.

– Vi kan inte kontrollera vädret men vi kan vara beredda på vad vädret får för konsekvenser, sa Tom Wolf, guvernör i Pennsylvania till CNN på torsdagen.

Svenska Monica Enqvist är press- och kommunikationsråd på svenska ambassaden i Washington.

– Man ska ta myndigheternas varningar på allvar. Och rådet från ambassaden är att man ska följa de lokala myndigheternas information.

Alla myndigheter i Washington stängde tidigare, vid lunch lokal tid, för att personalen skulle ha möjlighet att ta sig hem innan ovädret slår till med full kraft.

Monica Enqvist hoppas att olyckorna uteblir och att det ska flyta så smidigt som möjligt i trafiken och liknande.

– Det jag oroar mig personligen för är att elektriciteten ska slås ut.

Men hennes grannar är hjälpsamma.

– Många är förberedda eftersom de varit med om snöstormar tidigare. Grannar har gett mycket råd, säger hon.

Meteorologerna tror att det kan komma upp till en halvmeter snö och förväntar sig vindar på nära 30 meter per sekund i den värsta vinterstormen som drabbat USA sen "Snowmaggedon" 2010. De starka vindarna kommer från Atlanten och kommer under morgonen att röra sig in mot kustremsan.

Under fredagsmorgonen har varningar utfärdats i områden med 85 miljoner invånare, varav minst 40 miljoner bor på platser med varning för snöstorm. Det finns samtidigt risk att tromber blåser upp i de kuststater som gränsar mot Mexikanska golfen, rapporterar Weather.com.

Tennessee och North Carolina drabbades först. Tidigt på fredagskvällen saknade 27 000 hushåll i North Carolina ström, enligt CNN.

 

 

 

 

"Hård snö och stark vind kommer att orsaka farliga förhållanden och kommer att bli ett hot mot människors liv och egendom", varnar National Weather Service.

Undantagstillstånd har utfärdats i Pennsylvania, Tennessee, Maryland, Virginia och North Carolina. I Georgia har guvernören tagit följe och utfärdat samma åtgärd i delar av staten.

 

 

 

 

Flera av östkustens storstäder - däribland Washington DC, Baltimore, New York City och Philadelphia - befaras få lamslagen trafik från fredag eftermiddag till söndag morgon.

Redan under onsdagen började snö falla över Washington DC. Huvudstaden pekas ut som en av de folktäta platser där stormen kan komma att dra fram som hårdast.

Rensat affärshyllor

Staden verkade tagen på sängen av snöfallet och borgmästaren bad om ursäkt för att man inte hade beredskap för att röja vägarna.

I Virginia rapporteras om flera hundra trafikolyckor och milslånga bilköer i halkan. I Baltimore drabbades country-älskare när Garth Brooks tvingades skjuta upp en konsert på grund av stormen.

I många butiker står hyllorna tomma efter att kunderna har bunkrat upp för att klara av flera dagar av storm över helgen.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag