Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vintersolståndet 2022 – då är årets längsta natt

Kylan kryper in över Sverige: ”Snöfall”.
Norrsken i polarnatten. Nu vänder det och blir ljusare igen.
Foto: Joakim Goksör/TT

Vintersolståndet markerar årets mörkaste natt – och årets kortaste dag.

Men det är också ögonblicket då det äntligen börjar bli ljusare igen.

Vintersolståndet 2022 inträffar den 21 december, exakt klockan 22.48. Sedan går vi åter mot ljusare tider.

Då står solen som lägst på himlen sett från norra halvklotet. Överallt norr om polcirkeln råder polarnatt, solen går inte upp alls.

Årets kortaste dag 2022

Varför blir det då så här?

Jordens rotationsaxel lutar i förhållande till solen, vilket skapar årstiderna. När den axeln lutar som mest bort från solen står solen som lägst på himlen, och dagen blir som kortast.

Vintersolståndet – en dag att fira i gamla tider

Många gillar att uppmärksamma att vi går mot ljusare tider, men i förkristna tider hade vintersolståndet en stor kulturell betydelse. I det romerska riket firade man vinterhögtiden Saturnalia i anslutning till vintersolståndet, och här i Norden hade vi offerriten Midvinterblot, som senare kom att kallas jólablot. En föregångare till ”juldrickandet”, det hedniska julfirandet som sedermera slogs ihop med det kristna högtidsfirandet.

Efter vintersolståndet går vi åter mot ljusare tider – oavbrutet fram till den 21 juni 16.57, då sommarsolståndet inträffar.

Vyn av jorden fångad för första gången på 50 år

Se bilden från Artemis 1 – tagen 9 timmar från jorden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.