Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vintersolståndet 2019 – då är årets längsta natt

Foto: Ulf Palm/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Då börjar solen komma tillbaka.
Foto: Subbotina Anna / Shutterstock

Vintersolståndet markerar årets mörkaste natt – och årets kortaste dag.

Men det är också ögonblicket då det börjar bli ljusare igen.

Vintersolståndet 2019 inträffar den 22 december, mer exakt klockan 04.19 på morgonen.

Då står solen som lägst på himlen sett från norra halvklotet. Överallt norr om polcirkeln råder polarnatt, solen går inte upp alls.

Årets kortaste dag 2019

Varför blir det då så här?

Jo, Jordens rotationsaxel lutar i förhållande till solen, vilket skapar årstiderna. När den axeln lutar som mest bort från solen står solen som lägst på himlen, och dagen blir alltså som kortast.

Vintersolståndet – firar vi det?

Många gillar att uppmärksamma att vi går mot ljusare tider, men i förkristna tider hade vintersolståndet en stor kulturell betydelse. I det romerska riket firade man vinterhögtiden Saturnalia i anslutning till vintersolståndet, och här i norden hade vi offerriten Midvinterblot, som senare kom att kallas jólablot. En föregångare till ”juldrickandet”, det hedniska julfirandet som sedermera slogs ihop med det kristna högtidsfirandet.

Årets ljusaste dag 2020

Vad har vi att se fram emot? Jo, sommarsolståndet kommer inträffa den 20:e juni. Fram till dess blir det bara ljusare och ljusare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.