Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vintersolståndet 2018: Då vänder det!

Har du längtat efter ljuset? Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Nu är det dags för årets kortaste dag. Efter fredagen 21 december 2018 blir det bara ljusare.

Vintersolståndet sker exakt klockan 23.23. Därefter blir det bara ljusare fram till midsommar. 

Vi förklarar enkelt vad som händer och varför det inte blir varmare direkt.

Snart släpper mörkret greppet om oss. För den 21 december vänder det och det blir ljusare, även om det inte blir varmare.

21 december 2018 är årets kortaste dag. Hur länge solen visar sig beror på var du bor och om det är molnfritt. 

Nära Sveriges mittpunkt Östersund går solen upp 9.41 och försvinner igen redan 14.17. Längst i söder går den upp 8.31 och ner 15.33. Och i norr i Kiruna går solen ner den 10 december och tittar fram först 1 januari. Anledningen är att Kiruna ligger norr om polcirkeln. 

Vintersolståndet är egentligen inte en dag

Själva vintersolståndet inträffar klockan 23.23. Det är då det är som mörkast och dagen är som kortast. Tidpunkten för vintersolståndet flyttar sig cirka sex timmar framåt per år, vid skottår flyttas tidpunkten tillbaka cirka 18 timmar.

Efter vintersolståndet blir dagen längre och ljusare. Först händer nästan ingenting. Först i januari tar det fart och vi märker skillnaderna. På en vecka kan det solen gå upp 15 minuter tidigare på förmiddagen och gå ner en kvart senare på eftermiddagen.

Det är först när vi kommer till vårdagjämningen i mars som natt och dag blir lika långa.

Varför blir det inte varmare när dagarna blir längre?

Det blir ljusare, men inte varmare. Anledningen är att solens stålar inte räcker för att värma upp våra breddgrader. Medeltemperaturen i Sverige i december är –6 grader, det blir 2 grader kallare, –8 grader i januari och åter -6 grader kallt i februari. Först i mars blir det plus minus noll.

Då inträffar vintersolståndet

2018: 21 december, kl 23.23.

2019: 22 december, kl 05.19.

2020 (skottår): 21 december, kl 11.02.

2021: 21 december, kl 16.59.

2022: 21 december, kl 22.48.

2023: 22 december, kl 04.27.

2024 (skottår): 21 december, kl 10.20.

2025: 21 december, kl 16.03.

Därför är det inte samma datum varje år

Eftersom det tar jorden ungefär 365 dagar och sex timmar att färdas runt solen så förskjuts vintersolståndet med cirka sex timmar från år till år. En tumregel är att året före skottår äger vintersolståndet rum i Sverige den 22 december.

LÄS MER: Här firades vintersolståndet för 5 000 år sedan 

Hur länge har vi känt till vintersolståndet?

Vi har känt till vintersolståndet i minst 5 000 år. Det visar stenåldersgraven Newgrange i Irland, ett byggnadsverk som utfördes under neolitisk tid. Det fina med Newgrange är att det är byggt så att solens strålar bara når bortersta väggen i en lång gång under årets kortaste dag. Hur det uppkom och vem som byggde det är okänt. 

Men hade det inte varit för arkeologen och professorn Michael J O’Kelly skulle kunskapen ha varit förlorad för alltid. 

Det betyder vintersolståndet exakt – så här går det till

Jorden snurrar runt solen i en elliptisk bana runt solen på lite drygt 365 dagar. Jorden roterar i sin tur runt sin axel med ett varv per dygn. Eftersom jorden "lutar" kommer det att upplevas att solen rör sig mellan vändkretsarna i syd och norr. Detta skapar årstider och vintersolstånd, sommarsolstånd och vår- och höstdagjämningen beroende på var jorden befinner sig på resan runt solen.

Den 21 december är den dag då solen står som längst söderut, vid Stenbockens vändkrets. För oss är det årets kortaste dag. Bor man i Australien eller på en annan plats söder om ekvatorn är det årets längsta dag.

 

LÄS MER: 8 frågor och svar om sommarsolståndet – Sveriges längsta dag