Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vintern rekordvarm – långt över normala temperaturer

Snart kan Europas klimat se väldigt annorlunda ut.
Översvämningar har drabbat bland annat Halland och Blekinge.Foto: ROGER LARSSON / HALLANDSPOSTEN
Vintern har varit rekordvarm.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vintern har hittills varit rekordvarm i Sverige. 

Medeltemperaturen har i snitt legat runt sju grader över det normala, skriver SVT

När Vasaloppsveckan rivstartades med Tjejvasan och Öppet spår i helgen var det utan någon större vinterkänsla. Runt omkring de iordninggjorda spåren var det barmark, vilket gjorde loppet till en svår resa. 

Och avsaknaden av vintertemperaturer speglas också i resten av landet de senaste månaderna. SMHI:s preliminära siffror visar att temperaturen har legat långt över det normala i stora delar av landet. I snitt sex-sju grader över normalnivåerna. 

– Vi kan sammanfatta den som rekordvarm i hela landet, säger Erik Engström, klimatolog på SMHI till kanalen. 

Översvämningar på flera håll

Förutom värmen har vintern också varit blöt på många håll i landet, bland annat i de sydligare delarna som har utstått stora översvämningar på flera håll, bland annat i Halland. Där har SMHI klass 3-varnat för höga flöden i Nissan och Lagan i flera dagar. 

I Blekinge har Länsstyrelsen varnat boende för att landmassor, träd och andra föremål kan lossna och ryckas med i vattenflödet. 

En villa i Åled, som ligger vid Nissan, har blivit sjötomt i alla väderstreck efter senaste dagarnas översvämningar.Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det är viktigt att dammägare och allmänhet är uppmärksamma och hör av sig. En störning kan till exempel vara en trädstam som dragits med i flödet och sitter fast i en damm, vi har då möjlighet att rapportera det vidare till berörd dammägare, säger Martin Petersson, tjänsteman i beredskap på länsstyrelsen Blekinge, i ett pressmeddelande.

Uppsala varmast på 298 år

Orsaken till den blöta värmen är att det under en lång tid kommit in varm atlantluft från sydväst, samtidigt som vindarna runt Nordpolen hållit kvar kylan i Arktis, skriver SVT. 

Enligt kanalen har det på vissa mätstationer inte uppmätts högre temperaturer sedan man startade mätningarna – för omkring 150 år sedan. Och temperaturerna har slagit de tidigare rekorden med en hel grad på flera håll. I Uppsala började man mäta temperaturerna år 1722 och årets vinter har varit den varmaste sedan mätningarna började.

– Det är mycket ovanligt när man pratar om hela vintersäsongen, säger Erik Engström.

Trädgården i Hyltebruk slukades av vattenmassorna:

Se bilderna från 91-åriga Anna-Lisas tomt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.