Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vintern är här nu – blir minus 20 grader

I veckan kan norra Sverige få 20 minusgrader. Foto: Anders Wiklund/TT
Det varma novembervädret är officellt över. Foto: JAMES GOURLEY/REX/IBL
Foto: ROBERT F BUKATY/AP/TT

Det ovanligt varma novembervädret är historia. 

I veckan kommer stora delar av landet att få så kallad meteorologisk vinter – och på vissa håll kan temperaturen sjunka till 20 minusgrader. 

– Det varma novembervädret är över, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

Hösten lider mot sitt officiella slut. 

I veckan väntas flera delar av landet ha fem dagar i rad med en medeltemperatur på eller under noll grader. Därmed uppnås det som kallas meterologisk vinter. 

– Egentligen är det normalväder. Vi har haft det så väldigt varmt tidigare så nu går det mot mer en normal novembervecka, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

Sedan tidigare är det meteorologisk vinter från Värmland och norrut. Men i veckan väntas norrlandskusten, stora delar av Svealand och eventuellt nordligaste delarna av Småland slukas med. 

– Det varma novembervädret är över. Nu går vi till något slags normalläge, säger Tora Tomasdottir. 

 

Foto: ROBERT NYHOLM/TT

Varma novembervädret är över – kan bli 20 minusgrader

Varmaste temperaturen väntas ligga på cirka fem grader, annars kan hela landet vänta sig minusgrader på natten. På dagen kan temperaturen ta sig upp på plussidan med några få grader i södra halvan av landet. 

I norr väntas betydligt kyligare väder. 

– Hela fjällkedjan och Härjedalen kan vänta sig mellan 15 och 20 minusgrader i veckan. Från Värmland och norrut kommer det vara minus på nätterna, men om du drar dig mot kusten längs Gävle och Stockholm så kommer det kanske vara plusgrader, säger Tora Tomasdottir. 

Under veckan väntas också dis och dimma bildas i hela landet så fort solen har gått ner och tidigt på morgonen. Samtidigt kan södra delen av landet vänta sig fortsatt grått väder som har präglat den senaste veckan. Men chansen till sol har ökat. 

– Nu är normaltäcket lite tunnare så det kommer inte vara jämngrått utan det kommer bli klarare och molnigare perioder. Är det klart på kvällen så kan man räkna med en kall natt och är det mulet så är det troligare att man har en natt med plusgrader i söder, säger Tora Tomasdottir.