Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vinner Pulitzer-priset – för avslöjandet om Weinstein

New York Times va först med att rapportra om hur flera kvinnor i filmbranschen hade anklagat filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier.
Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Publiceringarna om Harvey Weinstein i New York Times och The New Yorker ses av många som startskottet för Metoo-rörelsen.
Foto: REMY DE LA MAUVINIERE / AP TT NYHETSBYRÅN

Filmproducenten Harvey Weinstein anklagades för övergrepp.

Nu får  New York Times och The New Yorker Pultizer-priset för  sin rapportering kring den så kallade Weinstein-skandalen. 

New York Times var först med att rapportera att flera kvinnor i filmbranschen anklagat den amerikanska filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier. Enligt flera kvinnor ska trakasserierna och övergreppen pågått i flera decennier.

Avslöjandena ledde senare till att Weinstein sparkades från filmbolaget "The Weinstein Company", som han själv grundat tillsammans med sin bror. 

LÄS MER: Efter sexanklagelserna – Weinsteins bolag i konkurs 

”Ledde till att kvinnor började prata om sexuella övergrepp”

Nu går Pulitzerpriset till The New York Times och The New Yorker magazine i public service-kategorin, för sin rapportering kring Weinstein-skandalen, och om de sexuella trakasserierna i Hollywood, politiken och inom media. Motiveringen lyder så här:

"För en explosiv, imponerande journalistik som belyste mäktiga och rika förövare, samt påståenden mot en av Hollywoods mest inflytelserika producenter; Vilket ledde till att kvinnor runtom i världen började prata om sexuella övergrepp".

The New York Times och The New Yorkers publiceringar kan ses som startskottet för Metoo-rörelsen, och något som bröt tystnadskulturen kring sexuella övergrepp. 

Pulitzerpriset är den mest prestigefyllda nationella utmärkelsen i USA inom journalistik, litteratur, drama och musikkomposition.


Här är de andra pristagarna 2018.

Journalistik

I public service-kategorin prisades The New York Times och The New Yorker för sin rapportering om sexuella trakasserier i Hollywood, inom politiken och i media. 

Anställda på The Press-democrat, Santa Rosa, Calif prisades för deras Breaking news rapportering kring bränderna i Santa Rosa och Sonoma County. 

Anställda på The Washington Post tog emot priset i grävande journalistik, för sitt avslöjande om hur en kandidat i Alabama sexuellt trakasserat tonårsflickor. 

Anställda på The Arizona Republic och USA Today Network prisades för sin rapportering kring Donalds Trumps planer på att bygga en mur längs den Mexikanska gränsen.

The Cincinnati Enquier prisas för sin lokala nyhetsrapportering kring Cincinnatis heroin epidemi, och hur beroendet förstört familjer och samhällen.

Anställda på The New York Times och The Washington Post prisas i kategorin nationell journalistik för sin rapportering om Rysslands inblandning i det amerikanska valet 2016.

Clare Baldwin, Andrew R.C Marshall och Manuel Mogato prisas i kategorin internationell journalistik, för sin rapportering om Filippinernas president Rodrigo Dutertes, och kriget mot drogerna.

Rachel Kaadzi Ghansah, frilansreporter, GQ, prisas för sitt porträtt av den mördade Dylann Roof. 

John Archibald på Alabama Media Group, Birmingham, Ala, fick pris för sitt uttalande om bland annat korrupta politiker.

Jerry Saltz på New York magazine prisas för sitt arbete kring bildkonst i Amerika.

Andie Dominick på The Des Moines Register prisas för sitt skrivande om de fattiga i Iowa.

Jake Halpern, frilansande författare, och Michael Sloan, frilansande tecknare, The New York Times, prisas för sin emotionella serie om invandrare, och om deras rädsla för att bli utvisade.

Ryan Kelly på The Daily Progress, Charlottesville, Va, prisas för sin skildring av en bilolycka under en protest i Charlottesville, Va.

Fotografer på Reuters prisas för sina bilder på våldet som Rohingya-flyktingar fick motstå under sin flykt till Myanmar. 

Litteratur, drama och musik

Fiktion: Less, av Andrew Sean Greer (Lee Boudreaux Books/Little, Brown and Company)

Drama: Cost of Living, av Martyna Majok.

Historia: The Gulf, The Making of an American Sea, av Jack E. Davis (Liveright/W.W. Norton)

Biografi: Prairie Fires, The American Dreams of Laura Ingalls Wilder, av Caroline Fraser (Metropolitan Books)

Dikt: Half-light: Collected Poems 1965-2016, av Frank Bidart (Farrar, Straus och Giroux)

General Nonfiction: Locking Up Our Own: Crime and Punishment in Black America, av James Forman Jr. (Farrar, Straus och Giroux)

Musik: DAMN., av Kendrick Lamar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.