Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vinnarna och förlorarna – i de viktigaste förslagen

Jenny Madestam förklarar några av huvudpunkterna i uppgörelsen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna finns 73 olika förslag presenterade. 

Hur många som blir faktiskt blir verklighet är dock oklart, då DN uppger att 33 av de 73 förslagen först ska utredas.

Expressens politiska expert Jenny Madestam förklarar några av de viktigaste punkterna – och vilka som blir vinnare och förlorare om de nya förslagen får grönt ljus.

Tredubblat RUT

– Det innebär helt enkelt att man kan använda sig av mer hushållsnära tjänster till en högre kostnad per år, och alltjämnt få skatteavdrag på det. Det finns argument om att det gynnar sektorn helt enkelt, städbolag och andra företag som tillhandahåller den här typen av tjänsten. Sedan är det ju också ett argument att det är något som redan gynnar hyfsat välbeställda, som redan tenderar att köpa den här typen av tjänster. 

Skattelättnader: Slopad värnskatt och sänkt marginalskatt

– Det är de riktigt höga inkomsterna som människor kan ha när man har mycket pengar, och att det finns en skatt på den typen av kapital. Liberalerna har drivit i alla års tid att det här är någonting man måste avskaffa. Man menar att det är någonting som missgynnar människor som har pengar och tjänar pengar och också naturligtvis entreprenörer eller andra som tjänar pengar. 

Inget vinstförbud i välfärden

– Det handlar om att man inte ska få göra vinst när man bedriver en välfärdstjänst, när man har en skola eller till exempel ett vårdföretag. Om det här kommer att realiseras så är det många friskolor och privata vårdgivare som kommer att andas ut. För det här har under en väldig tid varit en oklarhet om det kommer bli ett förbud eller ej. Vet  man att det inte kommer instiftas något förbud är det mycket lättare att man väljer att starta en verksamhet. 

Arbetsrätten reformeras – turordningsreglerna ändras och ”sist in, först ut” slutar att gälla

– Om man behöver göra nedskärningar eller tjänster ska dras in så är det personer som arbetat kortast tid på arbetsplatsen som sitter mest löst. De som vinner på de här är i större utsträckning människor som inte har en lika lång tid på arbetsmarknaden och unga människor i synnerhet. Men det kan också gälla människor som inte bott så länge i Sverige som får sitt första jobb. Förlorarna är givetvis de som kanske finns på arbetsmarknaden och som skulle kunna riskera att lättare bli av med jobbet. 

Fri hyressättning 

 – Vinnarna är definitivt fastighetsägare, eller de som väljer att bygga hyresrätter. Det betyder att om man är fastighetsägare och bygger nytt så kan man själv bestämma hur hög hyran ska vara. Människor som bor i, eller väljer att bo i mindre attraktiva områden kommer förmodligen kunna få tag på en nybyggd hyresrätt till ett rimligare pris, medan nybyggda bostäder i attraktiva områden kommer att bli dyrare.