Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre män får Nobelpriset 2017 i kemi

Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richars Hendersson delar på årets Nobelpris i kemi.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Richard Henderson.
Foto: MRC LABORATORY OF MOLECULAR BIOLOGY / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jacques Dubochet.
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Joachim Frank
Foto: COLUMBIA UNIVERSITY HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nobelpriset i kemi 2017 går till Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson.

De prisas för avbildningen av livets molekyler.  

Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson delar på årets Nobelpris i kemi. De prisas för utvecklingen av kryoelektronmikroskopi – en metod som möjliggör och förenklar avbildningen av biomolekyler. 

Upptäckten av kryoelektronmikroskopin är avgörande för både den grundläggande förståelsen av livets kemi och läkemedelsutvecklingen. Metoden gör det möjligt för forskare att studera biomolekyler på ett nytt sätt och har tagit biokemin in i en ny era, enligt Vetenskapsakademin.

Göran K. Hansson, sekreterare i Kungliga vetenskapsakademien.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN

– Det är ett sätt att undersöka livets molekyler, att se på receptorerna som sitter som känselsprut på cellerna och fångar upp signaler. Det är viktigt för att förstå hur hormoner funkar, för att kunna göra nya läkemedel och för olika biomaterial som man kan nyttja. Det finns en mängd användningsområden, säger Vetenskapsakademins ständige sekreterare Göran K Hansson till Expressen TV. 


LÄS MER: Här är upptäckten bakom priset 


Han berättar också att metoden har använts för att ta reda på hur zika-viruset ser ut – vilket underlättar utveckling av ett läkemedel. 

Nobelpristagarna har bidragit med olika delar 

Joachim Frank väcktes av det glada samtalet från Vetenskapsakademins ständige sekreterare Göran K Hansson. 


LÄS MER: Nobelpriset – 77 år med bara manliga pristagare


– Jag var helt överväldigad, jag trodde att chansen för mig att få priset hade minskat för att det görs så många andra välförtjänta innovationer och upptäckter, säger han på presskonferensen. 

Jacques Dubochet är en av de tre pristagarna.
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / AP TT NYHETSBYRÅN

De tre forskarna har bidragit med olika delar till utvecklingen av kryoelektronmikroskopin. Richard Henderson bevisade teknikens potential. Joachim Frank gjorde tekniken mer användbar och Jacques Dubochet lyckades föra in vatten i elektronmikroskopet – vilket gör att biomolekyler kan behålla sin naturliga form även i vakuum. 

Gensaxar och solceller bland förhandsfavoriterna

Att just Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson tilldelades årets pris var lite av en överraskning. I förhandsspekulationerna nämndes bland annat forskarna Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna, som har upptäckt gensaxen Crispr. Det tippades också att den brittiske professorn Henry Snaith kunde tilldelas priset, för att ha utvecklat materialet perovskit som används för att effektivisera energikonvertering. Men så blev det alltså inte – i stället prisades metoden för att avbilda livets molekyler. 


De får också Nobelpris 2017

Fredspriset: Den internationella kampanjen mot kärnvapen, Ican. Läs mer här.

Litteraturpriset: Den brittiske författaren Kazuo Ishiguro. Läs mer om honom här.

Fysikpriset: Trio upptäckte gravitationsvågor. Läs mer om pristagarna och motiveringen här.  

Medicinpriset: De upptäckte hur vår inre klocka fungerar och varför det är jobbigt att arbeta natt. Läs mer om priset och pristagarna här.

Riksbankens ekonomipris i Alfred Nobels minne: Därför får Richard Thaler priset. Läs mer här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.