Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richars Hendersson delar på årets Nobelpris i kemi. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNJacques Dubochet, Joachim Frank och Richars Hendersson delar på årets Nobelpris i kemi. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richars Hendersson delar på årets Nobelpris i kemi. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Richard Henderson. Foto: MRC LABORATORY OF MOLECULAR BIOLOGY / EPA TT NYHETSBYRÅNRichard Henderson. Foto: MRC LABORATORY OF MOLECULAR BIOLOGY / EPA TT NYHETSBYRÅN
Richard Henderson. Foto: MRC LABORATORY OF MOLECULAR BIOLOGY / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jacques Dubochet. Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNJacques Dubochet. Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jacques Dubochet. Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Joachim Frank Foto: COLUMBIA UNIVERSITY HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNJoachim Frank Foto: COLUMBIA UNIVERSITY HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Joachim Frank Foto: COLUMBIA UNIVERSITY HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tre män får Nobelpriset 2017 i kemi

Publicerad

Nobelpriset i kemi 2017 går till Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson.

De prisas för avbildningen av livets molekyler.  

Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson delar på årets Nobelpris i kemi. De prisas för utvecklingen av kryoelektronmikroskopi – en metod som möjliggör och förenklar avbildningen av biomolekyler. 

Upptäckten av kryoelektronmikroskopin är avgörande för både den grundläggande förståelsen av livets kemi och läkemedelsutvecklingen. Metoden gör det möjligt för forskare att studera biomolekyler på ett nytt sätt och har tagit biokemin in i en ny era, enligt Vetenskapsakademin.

Göran K. Hansson, sekreterare i Kungliga vetenskapsakademien.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN

– Det är ett sätt att undersöka livets molekyler, att se på receptorerna som sitter som känselsprut på cellerna och fångar upp signaler. Det är viktigt för att förstå hur hormoner funkar, för att kunna göra nya läkemedel och för olika biomaterial som man kan nyttja. Det finns en mängd användningsområden, säger Vetenskapsakademins ständige sekreterare Göran K Hansson till Expressen TV. 

 

LÄS MER: Här är upptäckten bakom priset 

 

Han berättar också att metoden har använts för att ta reda på hur zika-viruset ser ut – vilket underlättar utveckling av ett läkemedel. 

Nobelpristagarna har bidragit med olika delar 

Joachim Frank väcktes av det glada samtalet från Vetenskapsakademins ständige sekreterare Göran K Hansson. 

 

LÄS MER: Nobelpriset – 77 år med bara manliga pristagare

 

– Jag var helt överväldigad, jag trodde att chansen för mig att få priset hade minskat för att det görs så många andra välförtjänta innovationer och upptäckter, säger han på presskonferensen. 

Jacques Dubochet är en av de tre pristagarna.Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / AP TT NYHETSBYRÅN

De tre forskarna har bidragit med olika delar till utvecklingen av kryoelektronmikroskopin. Richard Henderson bevisade teknikens potential. Joachim Frank gjorde tekniken mer användbar och Jacques Dubochet lyckades föra in vatten i elektronmikroskopet – vilket gör att biomolekyler kan behålla sin naturliga form även i vakuum. 

Gensaxar och solceller bland förhandsfavoriterna

Att just Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson tilldelades årets pris var lite av en överraskning. I förhandsspekulationerna nämndes bland annat forskarna Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna, som har upptäckt gensaxen Crispr. Det tippades också att den brittiske professorn Henry Snaith kunde tilldelas priset, för att ha utvecklat materialet perovskit som används för att effektivisera energikonvertering. Men så blev det alltså inte – i stället prisades metoden för att avbilda livets molekyler. 

 

De får också Nobelpris 2017

Fredspriset: Den internationella kampanjen mot kärnvapen, Ican. Läs mer här.

Litteraturpriset: Den brittiske författaren Kazuo Ishiguro. Läs mer om honom här.

Fysikpriset: Trio upptäckte gravitationsvågor. Läs mer om pristagarna och motiveringen här.  

Medicinpriset: De upptäckte hur vår inre klocka fungerar och varför det är jobbigt att arbeta natt. Läs mer om priset och pristagarna här.

Riksbankens ekonomipris i Alfred Nobels minne: Därför får Richard Thaler priset. Läs mer här.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag