Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vinnare och förlorare i nya budgeten

Privatekonomerna Arturo Arques på Swedbank och Ingela Gabrielsson på Nordea listar vinnarna och förlorarna på den nya budgetpropositionen.

 1. 1. Vinnare: Arbetslösa

  Regeringen vill göra det bättre för alla som tvingas besöka arbetsförmedlingen och deras datorer. Foto: Leif Gustafsson

  Ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen höjs till max 910 kronor per dag de 100 första dagarna, från 680 kronor. Vilket innebär att arbetslösa med enbart a-kassa nu kan få ut 80 procent av sin lön upp till 25 000 kronor. Samtidigt höjs ersättningen till arbetslösa utan a-kassa från 320 kronor till 350 kronor per dag.


 2. 2. Förlorare: Höginkomsttagare

  220 kronor mer i skatt för alla med 60 000 kronor i månaden. Foto: Emmalisa Pauly

  För de med lön över 50 000 kronor innebär den nya nedtrappningen av jobbskatteavdraget att de kommer att betala mer i skatt. En inkomst på 60 000 kronor innebär 220 kronor mer i skatt.

  Samtidigt kommer allt fler kommer att betala statlig inkomstskatt, till följd av en ny beräkningsmodell. Vilket innebär att personer med 35 000 kronor i månaden betalar statlig inkomstskatt på 20 procent på överstigande belopp.


 3. 3. Vinnare: Ensamstående med barn

  Ensamstående får en slant extra.

  Underhållsstödet för ensamstående med barn höjs med 300 kronor i månaden. Stödet uppgår därmed till 1 573 kronor i månaden för ensamstående föräldrar.


 4. 4. Förlorare: Nikotinberoende

  Tre konor dyrare för ett vanligt cigarettpaket.

  Tobaks- och snusskatten höjs med sex respektive tolv procent. Det innebär att ett vanligt cigarettpaket (53 kronor) blir tre kronor dyrare och en dosa snus (45 kronor) kommer att kosta 49 kronor.


 5. 5. Vinnare: Pensionärer

  Många pensionärer får lite mer pengar. Foto: Alexander Donka

  Inkomstskatten för pensionärer sänks vilket innebär att de som har garantipension på 8 100 kronor nu får cirka 180 kronor mer i plånboken varje månad. Dessutom ökar bostadstillägget med cirka 100 kronor.


 6. 6. Förlorare: Pensionssparare

  Den som spar - får lite mindre kvar. Foto: Jesper Jakobsen

  Vid årsskiftet upphör möjligheten att göra avdrag för pensionssparande. Tidigare har det varit möjligt att dra av 12 000 kronor från sin deklaration för sitt pensionssparande på särskilda konton eller försäkringar.


Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!