Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vinges kontakt med Nordisk Ungdom

Fredrik Hagberg är en ledande medlem i Nordisk Ungdom.
Foto: Youtube
Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge.
Foto: Sven Lindwall

Flera SD-medlemmar riskerar att uteslutas ur partiet, bland annat på grund av kontakter med Nordisk Ungdom.

Men så sent som 2014 hade presschefen Henrik Vinge själv kontakter med Fredrik Hagberg, ledande medlem i Nordisk Ungdom.

"Haha. :) Fan va ni har lyckats reta upp vissa krafter inom partiet. :P", skrev Henrik Vinge bland annat.

– Han verkade tycka att det var väldigt roligt. Men det var innan han gjorde karriär, säger Fredrik Hagberg.

Fredrik Hagberg är talesperson i högerextrema aktivistgrupperingen Nordisk Ungdom. Ändå kunde han bli anställd som soldat vid Livgardet i Kungsängen, och arbetade totalt åtta år inom Försvarsmakten. Men när han åkte till Ukraina 2014 och höll tal till nationalister sparkades han.

I talet i Kiev varnade han bland annat för "normalisering av homosexualitet" och etnisk blandning.

När uppsägningen var ett faktum kontaktade Fredrik Hagberg SD:s nuvarande presschef Henrik Vinge. Vid den här tiden satt Vinge i styrelsen i ungdomsförbundet SDU. Dessutom pluggade han juridik. Och det var skälet till att Hagberg sökte upp honom.

– Han kontaktade mig för att vi hade en gemensam vän, Gustav Kasselstrand. Han ställde en fråga om arbetsrätt och undrade vad han skulle göra. Jag rådde honom att ta kontakt med sitt fackliga ombud, som kan arbetsrätt. Det är bakgrunden, säger Henrik Vinge.

Fredrik Hagberg bekräftar att han kontaktade Vinge och bad om hjälp.

– Han skulle läsa in sig lite på ämnet och bad mig att återkomma. Men jag hörde aldrig av mig, för det hände andra saker, säger Fredrik Hagberg i Nordisk Ungdom.

Vinge tonar ner kontakten

Avslöjandet om kontakten kommer samtidigt som andra medlemmar riskerar att uteslutas på grund av kontakter med Nordisk Ungdom.

Men Henrik Vinge anser att hans Facebookchatt med Fredrik Hagberg är harmlös.

– Vi har aldrig pratat politik, aldrig diskuterat politisk samverkan, säger han och fortsätter:

– Anledningen att man utreder de här sakerna är att det har förekommit kontakter med Nordisk Ungdom där man inte vet om det handlat om att göra insteg i partiet.

I konversationen mellan Fredrik Hagberg och Henrik Vinge finns också en kommentar kring hur SD-ledningen ser på Nordisk Ungdom.

"Haha. :) Fan va ni har lyckats reta upp vissa krafter inom partiet. :P", skriver Henrik Vinge.

– Han skrev det helt av sig själv. Han verkade tycka att det var väldigt roligt. Men det var innan han gjorde karriär, sedan var sådana saker inte lika kul längre, säger Fredrik Hagberg.

Vinge säger till Expressen att han inte minns exakt hur han formulerade sig, men att det stämmer att han skrev något liknande.

– Det är inget tvivel om att partiledningen är uppretad, det ser man inte minst nu, säger han.

"Det är jättelöjligt

Att han skulle ha tyckt att det var roligt att SD-ledningen blev provocerad av Nordisk Ungdom förnekar han i dag.

– Det är helt meningslöst att försöka tolka känslostämningar i gamla meddelanden. Alla som har haft en sms-konversation vet att det kan bli missuppfattningar. Det är jättelöjligt. Jag kan inte stå och redogöra för känsloyttringar i chatten på Facebook för ett år sedan.

Men kan du berätta nu hur du tänkte på SD:s partiledning vid den här tiden?

– Jag hade inte ens träffat dem då. Men jag tyckte de gjorde ett bra jobb.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.